ECOLOGIE 13 iulie 2018

Cum îi învață APM Covasna pe tinerii din trei județe grija pentru natură

de Iulia Drăghici - Taraș | 2310 vizualizări

Agențiile pentru Protecția Mediului Covasna, Ialomița și Tulcea și-au unit forțele într-un proiect de promovare a ecologiei

Aproape 50 de copii din județele Covasna, Ialomița și Tulcea participă, în perioada 10–13 iulie a.c., la o tabără de vară în zona județului Covasna. Acțiunea, numită „Voluntar, implică-te!”, este organizată de Agențiile pentru Protecția Mediului din județele amintite și are ca scop promovarea grijii pentru natură și importanța protecției mediului înconjurător.

Printre acțiunile la care iau parte în județul Covasna tinerii cu vârste între 15 și 18 ani, cazați zilele acestea la Tăbăra de la Pădureni, se numără vizitarea Sitului Natura 2000, respectiv Mestecănișul de la Reci, Centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț, dar și vizitarea de alte obiective turistice, cum ar fi Muzeele din Sfântu Gheorghe (Muzeul Cinegetic al Ținutului Secuiesc, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni sau Muzeul Național Secuiesc).

„Este o acțiune de cunoaștere între grupuri de copii și o ocazie de a prezenta siturile Natura 2000, precum și cele Ramsar. Județul Covasna nu are sit Ramsar, dar elevii le-au putut vizita pe cele din Tulcea și Ialomița. Această activitate se desfășoară pe perioada a trei zile și am dorit foarte mult ca elevii din Tulcea și Ialomița să vină să cunoască județul nostru. (...) Cred că acțiunea va fi încununată de succes. Sper că toată lumea va fi mulțumită (...). Încercăm să implicăm cât mai mulți tineri în a proteja mediul, în a proteja ariile naturale pe care le avem”, a declarat, joi, la Pădureni, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Directorul APM Tulcea, Mirela Raicu, a precizat că inițiativa are rolul de a-i face pe tineri să se implice benevol în protejarea mediului. „Suntem bucuroși că suntem prezenți astăzi în Covasna. Vrem să punem accent pe protejarea mediului și să îi implicăm pe tineri în aceste activități și astfel vor deveni voluntari pentru mediu. Ne bazăm pe tânăra generație pentru a face educație părinților și bunicilor”, a declarat aceasta.

„Este o acțiune prin care ne-am gândit să protejăm ariile protejate și nu numai atât, să arătăm că, dacă ne mișcăm în natură, atunci vedem și beneficiile acesteia”, a spus și directorul APM Ialomița, Laurențiu Ghiaur, care a precizat că a susținut ideea proiectului „Voluntar, implică-te!” încă din toamna anului trecut.

„Cu ocazia asta le și spunem că au posibilitatea de a deveni voluntari în protecția mediului. Fiind conștienți că și ei au un rol în proteja mediul, atunci se implică și cu toții vom beneficia de un mediu mai curat și de frumusețea ariilor protejate”, a spus Mirela Raicu, iar Laurențiu Ghiaur a completat „Fiecare tânăr este un vector. Fiecare are cel puțin 20 de prieteni. Ei transmit informația, chiar punând poze pe Facebook. Este nemaipomenit! Sunt aici 50 de oameni. 50x20, deja avem 1000 de oameni informați, care la rândul lor vor putea să transmită această informație”, a mai punctat Laurențiu Ghiaur.

„Avem o țară frumoasă și trebuie să o protejăm”

Bucuroși de soarele de iulie care le-a fost alături în „mica aventură covăsneană”, tinerii s-au declarat încântați în primul rând de șansa de a fi în natură și de a cunoaște locuri noi.

„Mi-a plăcut foarte mult cât de deschiși sunt oamenii și lucrurile noi pe care le-am învățat despre județul nostru. Mi s-a părut interesantă ziua de ieri, când am vizitat mai multe muzee, de unde am aflat multe lucruri despre istoria acestei zone, despre artefacte și cum își ducea lumea traiul”, ne-a spus Răzvan Cristian Trandabur, elev la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

„Activitățile mi s-au părut benefice, având în vedere că s-au derulat la munte și știm foarte bine că aici sunt destul de multe defrișări. Ideea în sine (n.red. a proiectului) mi se pare bună pentru că avem nevoie să protejăm mediul. Protejând mediul, ne facem bine nouă”, ne-a spus Andrei Ștefăniță, din Tulcea.

„Am venit la această tabără pentru a-mi face noi prieteni și pentru a mă simți bine (...) și pentru a vedea ursul. Aici am învățat despre alte culturi, (...) dar și că nu trebuie să aruncăm deșeuri și că trebuie să protejăm mediul, pentru că avem o țară frumoasă și trebuie să o promovăm, să vină și străinii să o vadă”, ne-a spus și Cristian Cursea, elev din Slobozia.

Înainte de a veni în tabăra de la Pădureni, tinerii au mai fost și în alte tabere, la Amara și Sulina, întâlnirea din Covasna fiind cea de încheiere a proiectului. Gazdele din Ialomița au precizat că, după finalizarea programului, va fi organizată o expoziție itinerantă, cu cele mai interesante fotografii din cele trei locații vizitate.

Proiectul este realizat de cele trei Agenții pentru Protecția Mediului, în parteneriat cu Direcțiile de Sport și Tineret din județele participante, dar și cu Primăriile din mai multe orașe. La nivelul județului Covasna, implicată a fost Primăria din Întorsura Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.