ECOLOGIE 31 ianuarie 2011

Colectarea selectivă prinde în orașele judeţului

de Monica Vrânceanu | 1532 vizualizări
Societatea de salubrizare Tega SA Sfântu Gheorghe și-a propus mărirea cantității de colectare selectivă în 2011, în conformitate cu cerințele existente în acest sens la nivel național. Dintr-o statistică a ultimilor trei ani realizată de Tega, reiese că județul nostru se situează pe locuri fruntașe la colectarea selectivă. Astfel, în 2010, au fost colectate 399 de tone de carton, 147 de tone de PET-uri, 135 de tone

Societatea de salubrizare Tega SA Sfântu Gheorghe și-a propus mărirea cantității de colectare selectivă în 2011, în conformitate cu cerințele existente în acest sens la nivel național. Dintr-o statistică a ultimilor trei ani realizată de Tega, reiese că județul nostru se situează pe locuri fruntașe la colectarea selectivă.

Astfel, în 2010, au fost colectate 399 de tone de carton, 147 de tone de PET-uri, 135 de tone de ambalaje din sticlă și 46 de tone de echipamente electrice și electrocasnice. Pe lângă acestea, s-au mai colectat și altfel de materiale, iar odată predate toate către centrele de colectare, Tega a obținut 180.000 de lei venituri.

Potrivit directorului Tega SA, Toth Birtan Csaba, cea mai mare cantitate de deșeuri colectate selectiv provine, așa cum era de așteptat, de la orașe, în vreme ce în mediul rural, deși au fost amplasate în unele zone containere destinate acestei colectări, nimeni nu s-a prea închesuit să le umple, semn că acolo hârtia este în continuare folosită fie la arderi, fie la diverse împachetări.

În ideea colectării selective, printr-un proiect s-a construit o zonă betonată, împrejmuită cu gard, inclusiv în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe. Tega a amplasat aici patru containere, iar de la începutul acestei luni a fost angajată inclusiv o persoană care să-i direcționeze pe romii din zonă în depunerea deșeurilor, astfel încât acestea să nu mai fie aruncate aiurea. Pentru persoanele fizice care locuiesc la case și au pubele pe care le ridică Tega, societatea a distribuit gratuit saci de plastic de 80 de litri, destinați colectării selective, aceștia urmând să fie depuși în zilele de ridicare a restului deșeurilor, odată ce sunt umpluți.

Potrivit Planului național de gestionare a deșeurilor, în acest an Tega va trebui să colecteze, printre altele, 420 de tone de hârtie, 192 de tone de plastic și 68 de tone de sticlă, aceste valori mărindu-se de la an la an, tocmai pentru deprinderea populației în separarea deșeurilor.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.