VIDEO Colectarea selectivă a deșeurilor cu saci transparenți, extinsă în tot județul
Firmele de salubritate covăsnene aplică metoda testată cu succes de Tega
Metoda de colectare selectivă a deșeurilor cu ajutorul sacilor transparenți, aplicată încă de anul trecut de Tega,s-a extins în majoritatea localităților din județ, potrivit ADI-SIMD Covasna. Motivul îl constituie rezultatele deosebite obținute în zona Sfântu Gheorghe după implementarea acesteia.
Până în octombrie anul trecut, cantitatea selectivă a deșeurilor din zonele rurale era de 1%, în prezent fiind de 12%. În municipiul Sfântu Gheorghe, cu 6 luni în urmă, cantitatea selectivă a deșeurilor era de 10%, iar la momentul actual a ajuns la 26%.
,,Sunt câteva target-uri transpuse în legislația românească pe care le-am îndeplinit deja și sunt câteva pe care încă nu le-am atins. Pentru asta este nevoie de un lucru foarte simplu, nu trebuie să construim noi niște super stații, ci trebuie să mergem la fiecare om, să îl facem să înțeleagă că dacă strângem selectiv, nu mai plătim în plus, iar mediul o să rămână curat”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor (ADI-SIMD) Covasna, Ambrus József.
Acesta a mai precizat faptul că în zonele Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului metoda este deja pusă în practică. De asemenea, zona Baraolt va intra în proiect după ce va fi inclusă în ADI-SIMD Covasna.
Scopul colectării selective a deșeurilor este ca deșeurile produse de om să aibă un impact cât mai redus asupra mediului, dar și asupra oamenilor. În momentul în care deșeurile reciclabile ajung împreună cu cele nereciclabile în depozitele de deșeuri, separarea acestora, dar și reciclarea lor, devine imposibilă. Amestecate acestea contribuie la creșterea munților de gunoi.