ECOLOGIE 28 aprilie 2022

Care este gradul de reciclare al deșeurilor în zona Buzaielor

de David Leonard Bularca | 1322 vizualizări

Directorul firmei Salubritatea IBSV, care colectează deșeurile din localitățile Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Vama Buzăului, Iulian Mitrofan, spune că noua metodă prin care se ridică gunoaiele în zona Buzaielor se dovedește a fi eficientă. Concret, au fost cumpărate mașini noi, cu încărcătură dublă. Pentru orașul Întorsura Buzăului rata de reciclare a deșeurilor a ajuns luna trecută aproape de 40%, iar pentru celelalte localități a fost între 15% și 20%.

„E o metodă nouă, chiar e cam pionierat pe țară să spun așa, că nu sunt multe locuri unde mașinile sunt cu dublă încărcare. Mai este un pic de muncă cu oamenii, cu cetățenii, dar, spre surprinderea noastră, eu zic că suntem pe drumul cel bun. Este o investiție care o să se cunoască, mai ales la prețul motorinei. Facem un pic de economie și chiar și puțină educație în ceea ce privește selectarea deșeurilor”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Iulian Mitrofan. 

Noile investiții au fost făcute atât de firma de salubritate, cât și de primării. Astfel, dacă firma a achiziționat mașini noi, autoritățile locale au cumpărat pubele. Mai mult, la Întorsura Buzăului s-au modernizat și insulele unde oamenii duc gunoiul. 

„Mașinile sunt cumpărate de compania de salubritate din fondurile de dezvoltare și fondurile proprii, în leasing. Sunt două mașini duble și încă două mici. Plus celelalte vechi care au rămas, cu care facem zona blocurilor. Deci dintre cele vechi una am transformat-o în mașină pentru reciclabil și una în mașină pentru menajer, ca să nu mai fie amestecate și să nu mai fie nici suspiciunea cetățeanului că ei selectează și noi amestecăm. S-au cumpărat și pubele de către primării, ele au făcut aport de majorare de capital și au mai cumpărat un rând de pubele la reciclabil. Și insulele dintre blocuri, care sunt modernizate. Deci înțelegerea a fost ca noi să cumpărăm mașinile și primăriile să cumpere pubelele”, a explicat directorul firmei Salubritatea IBSV, Iulian Mitrofan. 

„Întotdeauna la sărbătorile Pascale și la cele de Crăciun și Revelion se cunoaște o creștere a deșeurilor”

Iulian Mitrofan ne-a spus și că în perioada sărbătorilor cantitatea de deșeuri care este ridicată din zona Buzaielor crește chiar și cu 20%. 

„Întotdeauna la sărbătorile Pascale și la cele de Crăciun și Revelion se cunoaște o creștere a deșeurilor. Și ambalajul, dar și menajerul, cresc substanțial. Plus că începe curățenia de primăvară. Este de muncă mult. Deci cam lunile astea a crescut cu 15-20% cantitatea de deșeuri, dar după aceea revine iar la normal, și după aceea iar în august, de exemplu, este o lună plină, că sunt concedii, face lumea curățenie”, a detaliat directorul. 

Când vine vorba despre rata de reciclare a deșeurilor se cunoaște un trend crescător, spune Iulian Mitrofan.  

„Luna trecută Întorsura a fost undeva la 38%, aproape de 40%. În localități, ele merg undeva între 15% și 20%. La Întorsura colectăm și biomasă, asta face diferența, iar la rural nu, deci e un pic mai scăzută rata de reciclare, dar merge spre bine și în rural. Sper ca lumea să înțeleagă că, de fapt, selectând mai bine ne ajută și pe noi, și natura, și economia, și mediul înconjurător”, a mai spus, în final, directorul firmei de salubritate din zona Buzaielor, Iulian Mitrofan. 

Sursa foto: Raul Urdă în grupul de Facebook „Întorsura, te iubesc!”

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.