ECOLOGIE 26 noiembrie 2021

„Biblia” ariei protejate „Oituz – Ojdula” a fost scrisă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1711 vizualizări

Proiectul care a stat la baza întocmirii Planului de Management a costat aproximativ 3,2 milioane de lei, fonduri europene și guvernamentale 

Proiectul „Elaborarea Planului de management al sitului Natura 2000 Oituz-Ojdula” a ajuns la final, a anunțat joi, într-o conferință de presă, Asociația „Vinca Minor” din Sfântu Gheorghe. În urma demersului, s-a întocmit „biblia”, documentul care prezintă toate informațiile despre această arie protejată, respectiv direcțiile care trebuie urmate pentru menținerea stării de conservare pe termen lung a speciilor si habitatelor de interes comunitar. 

Astfel, în cadrul proiectului s-au elaborat 6 studii științifice de bază pentru evaluarea mediului abiotic şi biotic al sitului în vederea elaborării planului de management, 6 dezbateri publice, 32 activități de educație ecologică organizate în școlile învecinate sitului, albume foto, pliante, un film documentar și altele. 

S-a întocmit un document care stă la baza activității custodiei. (...) Este ca și o carte care reglementează tot ce trebuie făcut, cu sugestii de la specialiști, pentru întreținerea în bune condiții a sitului. (...) Toți specialiștii au considerat că situl este într-o stare bună în momentul de față, deci nu sunt amenințări atât de mari, care să pericliteze aceste valori. Trebuie întreținut și eventual, dacă se poate, dezvolta”, a spus joi, într-o conferință de presă,  managerul de proiect, Para Zoltán-Róbert. 

Planul de management este valabil 5 ani de la întocmire. 

Proiectul care a stat la baza acestui demers a obținut finanțare de aproape 3,2 milioane de lei, din care peste 2,7 milioane de lei de la Uniunea Europeană, restul fiind bani asigurați de Guvernul României. 

Situl „Oituz - Ojdula” are peste 15.000 de hectare și este situat în vecinătatea comunelor Brețcu, Ojdula și Lemnia, la granița cu județele Bacău și Vrancea. Are păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum, păduri acidofile de picea abies, păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior și păduri dacice de fag -Symphyto-Fagion, dar și opt specii de animale: urs (Ursus arctos), lup (Canis lupus), râs (Lynx lynx), buhai de baltă (Bombina variegata), triton cu creastă (Triturus cristatus), liliac mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), liliacul comun (Myotis myotis), liliac cârn (Barbastella barbastellus). 

Proiectul a început în octombrie 2017, iar punctul final se pune în decembrie 2021. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.