Bariera de colectare a deșeurilor de pe râul Olt a fost înlocuită
Bariera care colectează de deșeuri de pe râul Olt, amplasată prima oară în 2021 în zona din spatele magazinului Merkur, de pe Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe, a fost înlocuită. În urma cantității mari de gunoie strânse, aceasta a cedat în multiple rânduri. Dar, având în vedere că o astfel de barieră a fost până acum utilă în ecologizarea apei, Asociația „Mai mult verde” din București, în parteneriat cu Fundația Comunitară Covasna, a hotărât schimbarea celei deteriorate cu una nouă, mai rezistentă.
Înainte de înlocuirea barierei, reprezentanții asociației au încercat să o repare pe cea veche. Eforturile lor au fost însă în zadar, astfel că în urmă cu câteva săptămâni a fost schimbată cu totul. Potrivit directoarei Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, de la înlocuire și până duminică, 10 septembrie a.c., deja s-au strâns deșeuri în acest blocator plutitor.
„Înainte am avut o barieră care s-a rupt. Asociația «Mai mult verde», cea care ne-a dăruit bariera, s-a ocupat și de repararea acesteia, care iarăși a fost montată, dar s-a rupt încă o dată. Până la urmă au schimbat bariera cu totul. Acum avem una mult mai rezistentă. Nu avem deocamdată în plan să punem alte bariere, ne bucurăm să o avem și pe aceasta, să funcționeze și să avem apa mai curată. Acum două-trei săptămâni a fost montată, dar deja am văzut că s-au strâns deșeuri, într-o plimbare pe malul Oltului, duminica. Cea veche a fost luată de către reprezentanții asociației, iar Administrația Oltului s-a ocupat de strângerea deșeurilor. Până acum, din câte știu, de două ori au golit bariera”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.
Bariera este amplasată în zona de confluență cu Pârâul Debren. Are o parte gonflabilă și este ancorată de cele două maluri. La nivelul apei aceasta plutește, iar în jos, are aproximativ un metru de plasă. PET-urile și deșeurile plutitoare care vin se opresc în aceasta. Fiind amplasată în curbură, curentul de apă conduce deșeurile pe unul din maluri.
Odată cu montarea primei bariere, în 2021, a fost dat în folosință și un sistem de supraveghere video, cu camere în opt puncte din județul Covasna, de-a lungul râului. În jur de 700 de voluntari au participat atunci la o amplă acțiune de ecologizare a râului Olt, prin programul „Oltul cu apele curate”.
„Prima barieră a fost montată cu doi ani în urmă, când am avut o mobilizare amplă. S-au implicat peste 20 de localități din județele Harghita și Covasna. Atunci am organizat o acțiune de curățare a Oltului de la izvor până la limita cu județul Brașov. Au fost montate și bariera și sistemul de supraveghere video, în opt puncte din tot județul Covasna. A fost o acțiune mai mare”, a adăugat Bereczki Kinga.
Aceasta a mai spus că au avut parte de sprijinul municipalității și al firmei de colectare și reciclare a deșeurilor, TEGA SA, încă de la început și s-au implicat activ în demersurile de ecologizare, coordonate de fundație.
„Municipiul ne este întotdeauna partener, și TEGA, pentru că deșeurile sunt transportate de către TEGA SA. În acțiunea amplă de care v-am amintit a fost și TEGA, și primăria municipiului, deci s-au implicat destul de activ”, a conchis Bereczki Kinga.
Locul unde a fost amplasată bariera a fost ales astfel încât zona să fie ușor accesibilă mașinilor de salubritate, care pot, din când în când, să preia gunoaiele care se adună acolo.
Sursa foto: Facebook/Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation