ECOLOGIE 6 iulie 2022

Aproximativ 300 de persoane au deprins bune practici în proiectul „CDS – Colectăm Deșeurile Selectiv”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2456 vizualizări

Aproximativ 300 de persoane au fost formate și alte peste 1500 au fost informate prin pliante și mijloace mass-media despre bunele practici în domeniul colectării selective a deșeurilor. Acțiunile au făcut parte dintr-un proiect derulat de Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului și Asociația „ECOTEHNODIDACTICA”, în perioada mai – iulie a.c. 

În cadrul programului „CDS – Colectăm Deșeurile Selectiv”, „inițiativa le-a aparținut elevilor liceului, care au ales denumirea proiectului, au elaborat sigla acestuia și au contribuit activ la implementarea lui după aprobarea finanțării de către Consiliul Județean Covasna”, ne-a informat coordonatoarea proiectului, prof. Georgeta Coman. 

Perioada de desfășurare a fost 1 mai - 1 iulie 2022, iar campania a avut drept scop formarea atitudinii responsabile a tinerilor față de mediul înconjurător pentru îmbunătățirea calității vieții în comunitate.

Obiectivele asumate prin proiect au fost: 

1. Informarea elevilor, profesorilor, personalului auxiliar și nedidactic din cadrul liceului cu privire la modul în care se va face colectarea deșeurilor și folosirea recipientelor speciale; 

2. Dotarea sălilor de clasă și a holurilor școlii cu sisteme de colectare selectivă a deșeurilor; 

3. Formarea comportamentului responsabil al tinerilor față de mediul în care trăiesc; 

4. Derularea unui schimb de bune practici cu celelalte instituții școlare din oraș.

Pentru a atinge aceste obiective au fost desfășurate o serie de activități, printre care: 

  • (Ne)Informăm - Schimb de bune practici cu elevii Liceului Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” din Brașov, membrii ASAP (Armata de Selectare Atentă a Plasticului), desfășurat în 16 mai a.c., unde au participat un număr de 20 de persoane; 
  • Învățăm - Campanie de formare a profesorilor, elevilor și personalului auxiliar și nedidactic din cadrul liceului; 
  • Acționăm - Achiziționarea și dotarea sălilor de clasă și a holurilor cu sisteme de colectare selectivă a deșeurilor; 
  • Perseverăm - Colectarea selectivă a deșeurilor după un regulament specific proiectului și monitorizarea fiecărei săli de clasă în parte. Acțiunea de colectare selectivă s-a desfășurat atât în cadrul școlii, cât și-n afara ei, elevii participând la acțiuni de ecologizare a zonelor învecinate liceului, sortând deșeurile în saci de culori diferite; 
  • Dăm mai departe – Cu ocazia Zilei Mediului a fost organizat un eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului, la care au participat ca invitați domnul ing. Gheorghe Neagu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, și doamna prof. Doina Pătrunjel, care a sprijinit coordonatorii în scrierea și implementarea proiectului. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori reprezentanți ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, ai Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și elevi din cadrul liceului „Nicolae Bălcescu”.

„În prima parte a activității, invitaților li s-au prezentat sistemele de colectare selectivă achiziționate, au purtat discuții cu elevii și profesorii liceului nostru, aceștia explicând pașii pe care i-au urmat în formarea deprinderilor de colectare selectivă la nivel de grup. În a doua parte a activității, invitatul nostru, domnul ing. Gheorghe Neagu, a scos în evidență importanța colectării selective, din punct de vedere al protecției mediului, și ne-a propus o acțiune practică desfășurată la Centrul de management integrat al deșeurilor de la Leţ, comuna Boroșneul Mare. Elevii au putut vedea linia de sortare, spațiul de compostare și de depozitare a deșeurilor, în dotarea căruia se află vehicule speciale pentru sortarea, transportul și prelucrarea acestora, dar și greutățile cu care se confruntă angajații de la bandă din cauza neselectării corecte a deșeurilor”, ne-au mai detaliat coordonatorii. 

„Au fost formate aproximativ 300 de persoane, peste 1.500 persoane au fost informate prin pliante și mijloace mass-media. Mulți dintre cei informați au mărturisit că nu știau să selecteze corect deșeurile, așa cum este prevăzut în normativele existente. Deprinderile formate vor fi valorificate și în afara proiectului și îmbunătățite după aplicarea unui chestionar de feedback. 

Mulțumim tuturor celor implicați în proiect și în special partenerilor – Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Salubritatea IBSV SRL Întorsura Buzăului, Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, Observatorului de Covasna, ASAP România (Armata de Selectare Atentă a Plasticului) și nu în ultimul rând Liceului Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov”, a mai transmis coordonatorul proiectului, Georgeta Coman. 

Programul a avut un buget de 3.000 de lei, dintre care 2.700 de lei a fost o finanțare nerambursabilă asigurată de Consiliul Județean Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.