CULTURA 13 iunie 2019

Ziua Universală a Iei, celebrată la Covasna

de Daniela Luca | 1228 vizualizări

Ciprian Roman și Cristian Fodor sunt invitații speciali ai sărbătorii

Pentru al șaptelea an la rând, oraşul Covasna se aliniază tendinţelor internaţionale şi celebrează, aşa cum se cuvine, Ziua Internaţională a Iei, bluza tradiţională românească. Evenimentul vine cu câteva noutăți în acest an și are loc duminică, 23 iunie, în Poiana Nedeii din Valea Zânelor, începând de la ora 16:00.

În premieră, de Ziua Universală a Iei, la Covasna vor concerta Ciprian Roman și Cristian Fodor, artiști consacrați din țară. Astfel, organizatorii evenimentului de duminică au pregătit un program artistic încărcat de cântec, joc și voie bună. Din lista de invitați fac parte și ansamblul de dansuri populare Junii Covăsneni, ansamblul Românașul, corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, nou-formatul cor bărbătesc din Voinești, dar și soliștii Ana Sandulea, Tudor Mircea, Alina Oană, Daria Muntean și Sânziana Mircea.

„Anul acesta aduce schimbarea locului de desfășurare: pentru prima dată, sărbătorim această zi într-un loc drag covăsnenilor – Poiana Nedeii din Valea Zânelor, locul unde, an de an, are loc tradiționala Sântilie, Nedeia mocănească a voineștenilor”, ne-a declarat organizatorul evenimentului, Florentina Teacă.

„Ne dorim ca Ziua Universală a Iei să fie o adevărată frescă a dansului, portului și cântecului popular”

Mai mult, ca în fiecare an, cei prezenți duminică seara la Valea Zânelor, se vor putea bucura de târgul cu meșteșugari și produse tradiționale, dar și de expoziție de fotografii vechi înfățișând voineșteni în costume populare.

„Noi, la Covasna, sărbătorim Ziua Universală a Iei din 2013, an în care ne-am alăturat inițiativei comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”. Am încercat, an de an, să creștem evenimentul, să-l îmbunătățim, pentru a veni în întâmpinarea publicului care, de fiecare dată, ne-a depășit așteptările. (...) Ne dorim ca Ziua Universală a Iei să fie o adevărată frescă a dansului, portului și cântecului popular. Covăsnenii știu să trăiască și să petreacă frumos. Și vrem să arătăm lumii că la Covasna se trăiește în spiritul păstrării tradiției, portului și dansului popular, din acest motiv ne dorim să fie cât mai mulți oameni, să sărbătorim și să ne bucurăm împreună”, a mai adăugat Florentina Teacă.

Astfel, Ziua Universală a Iei va celebra piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Inițiativa a luat naștere în 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment internațional. Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.

Evenimentul de duminică, 23 iunie, este organizat de Asociația GRIT cu sprijinul orașului Covasna.

Sursă foto: icr.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.