CULTURA 11 ianuarie 2019

Ziua Culturii Naționale, vie la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 956 vizualizări

Numeroase manifestări culturale dedicate sărbătorii vor avea loc în reședința de județ 

Mai multe instituții din Sfântu Gheorghe și-au propus să marcheze Ziua Culturii Naționale cum se cuvine, motiv pentru care iubitorii de cultură au de unde alege: spectacol inedit de poezie, concert de muzică patriotică, evenimente literare, lansări de carte vor avea loc începând de duminică, 13 ianuarie.

Ecouri eminesciene contemporane

Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care este celebrat „Luceafărul” poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române și a esenței românismului din sufletul fiecăruia.  

Aceste sentimente vor fi laitmotivul concertului de muzică patriotică susținut de corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, condus de părintele Antonie Vasile Tămaș. Evenimentul va avea loc duminică, 13 ianuarie 2019,  începând cu ora 11:30, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, va celebra Ziua Culturii Naționale cu o serie de evenimente, duminică, 13 ianuarie, de la ora 12:00.

Vor fi prezentate publicului volumele „Pe urmele poemului”, „Anunțuri la mica publicitate” ambele de Georgeta Mănilă, dar și un volum de referință pentru istoria și cultura românească: „Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei”, de Vasile Lechințan. Cel din urmă va fi prezentat de dr. Ioan Lăcătușu.

Șeful secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști, prof. Mihai Trifoi, va susține prelegerea „Limba Esperanto” ca mijloc de promovare a limbii și culturii române peste hotare.  

De asemenea, va fi lansat discul „Sentimente cu păsări”, versuri în lectura poetului Ionel Simota, Audiobook realizat de Radio Moldova, Chișinău de redactorul Alina Chiriac Ivașcu.

Nu în ultimul rând, Ioana și Alin Suciu și Ramona Moldovan, de la Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, vor susține un moment poetic și muzical.

„Mâinile cuvintelor”

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată prin poezie la Teatrul „Andrei Mureșanu”. Aici, marți, 15 ianuarie, de la 18:00, va avea la un spectacol inedit de poezie, intitulat „Mâinile cuvintelor”. Sub coordonarea actriței Camelia Paraschiv, elevii clasei a X-a, secția dramă, vor recita poeme de Paul Arva.

Dublă lansare de carte

Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Editura Lector, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Sfântu Gheorghe și Ceainăria Tein Teahouse, organizează marți, 15 ianuarie, de la ora 18:30, o dublă lansare a cărții criticului de artă și scriitorului Pavel Șușară, „Sissi”. Scrisă în limba română, cartea a fost editată și în limba maghiară. Astfel, invitatul special al serii este autorul, alături de traducătorul literar Demény Péter.

Evenimentul va avea loc la ceainăria Tein, iar gazda întâlnirii de marți va fi directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs.

Încă din 2010, 15 ianuarie – ziua de naștere a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, este și Ziua Culturii Române.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.