CULTURA 17 ianuarie 2018

Volumul „Lumini pe calea slujirii pastorale“, al episcopului Andrei, va fi lansat în mai multe parohii din judeţ

de Agerpres | 666 vizualizări

Volumul „Lumini pe calea slujirii pastorale“, purtând semnătura Preasfinţitului Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, apărut recent la Editura „Grai Românesc“, va fi lansat, în următoarele două luni, în mai multe parohii din judeţul Covasna, a declarat marţi, pentru AGERPRES, dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre îngrijitorii ediţiei.

Potrivit acestuia, volumul, ieşit de sub tipar la puţin timp după împlinirea a 50 de ani de viaţă şi 30 de ani de slujire monahală a PS Andrei, prezintă principalele repere biografice şi pastoral-misionare ale acestuia, respectiv ale unui „tânăr ierarh ortodox, format în climatul de libertate din perioada postdecembristă, la cunoscutele instituţii de învăţământ ortodox din Bucureşti, Sibiu şi Tesalonic (Grecia), dar şi la „şcoala“ mitropoliţilor Ioan Selejan, al Banatului şi Laurenţiu Streza, al Ardealului“.

Primul dintre cele patru capitole, intitulat „Repere duhovniceşti şi îndrumări pastorale“, conţine o selecţie a materialelor publicistice şi editoriale ale Preasfinţitului Andrei din perioada 2008-2015, când a îndeplinit funcţia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, sub numele Andrei Făgărăşeanul, precum şi din perioada 2015-2017, de când se află în fruntea Eparhiei Covasnei şi Harghitei.

Capitolul al doilea, „PS Andrei, Episcopul, chip de lumină în mântuirea păstoriţilor“, cuprinde principalele repere biografice şi pastoral-misionare ale acestuia din perioada 2015-2017, precum şi o serie de interviuri apărute în presa scrisă, iar cel de-al treilea, prezintă o parte din activitatea acestuia oglindită în mass-media din perioada 2008-2017.

Ultimul capitol cuprinde mesajele adresate Preasfinţitului Andrei cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani.

„Volumul a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute, la Miercurea Ciuc, iar în următoarele două luni îl vom lansa şi în parohiile ortodoxe din judeţul Covasna (...) Aşteptăm din partea Preasfinţitului Andrei să pregătească pentru tipar alte lucrări, precum disertaţia redactată la terminarea cursurilor post-universitare ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic, teza de doctorat cu tema „Spiritualitatea Sfântului Gheorghe de la Cernica“, celelalte comunicări şi studii prezentate la manifestările de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească din întreaga ţară şi numeroasele interviuri pe care le-a acordat de-a lungul timpului şi (...) care nu au fost cuprinse în acest volum“, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

Potrivit acestuia, volumul este o „mărturie convingătoare“ a faptului că episcopul Andrei „continuă cu succes şi întăreşte opera de pionierat, de revigorare a identităţii naţionale româneşti, prin credinţă şi cultură“, săvârşită timp de două decenii de Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, fostul episcop al Covasnei şi Harghitei, azi mitropolit al Banatului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.