CULTURA 23 aprilie 2010

Vechi de 500 de ani Codicele „Apor“ a fost readus la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 903 vizualizări
23apr2010-codiceCodicele „Apor“, un document cu o vechime de cinci sute de ani inclus în colecţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu-Gheorghe şi restaurat recent la Budapesta, a fost readus, joi, în judeţul Covasna, fiind prezentat publicului în Sala „Bartok“ a muzeului, transmite corespondentul Mediafax. Codicele "Apor", cel mai valoros obiect de patrimoniu al muzeului din Sfântu-Gheorghe, a fost restaurat de Biblioteca Naţională

23apr2010-codiceCodicele „Apor“, un document cu o vechime de cinci sute de ani inclus în colecţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu-Gheorghe şi restaurat recent la Budapesta, a fost readus, joi, în judeţul Covasna, fiind prezentat publicului în Sala „Bartok“ a muzeului, transmite corespondentul Mediafax.

Codicele "Apor", cel mai valoros obiect de patrimoniu al muzeului din Sfântu-Gheorghe, a fost restaurat de Biblioteca Naţională „Széchényi“ din Ungaria, cu sprijinul financiar al Institutului Balassi.

Codicele a fost dus, în octombrie 2008, la Budapesta, iar restaurarea s-a putut realiza datorită parteneriatului cu Biblioteca Naţională a României.

Codicele a fost readus, joi, la Sfântu Gheorghe, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii şi a Zilei Naţionale a Bibliotecarilor din România.

Codicele restaurat a fost predat de către Boka Laszlo, directorul ştiinţific al Bibliotecii Naţionale „Széchényi“, directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly, în prezenţa a zeci de covăsneni, autorităţi locale.

Cu această ocazie a avut loc şi o conferinţă pe tema Codicele „Apor“. Codicele a fost expus, joi, doar pentru câteva ore, în Sala „Bartok“ a muzeului, însă directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly, a afirmat că a fost făcută şi o copie a documentului.

Codicele „Apor“ conţine psalmi şi rugăciuni, iar obiectul de artă era într-o stare precară, motiv pentru care era rareori expus. După restaurarea de la Budapesta, Codicele a fost expus, în noiembrie anul trecut, la Biblioteca Naţională „Szechenyi“ din Ungaria.

Mediafax

Teme articol: MNS Codicele „Apor“
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.