CULTURA 23 mai 2018

Unul dintre cel mai buni violoniști din lume, în concert la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1605 vizualizări

Alexandru Tomescu și a sa vioară Stradivarius vin în iunie în reședința județului Covasna

Renumitul violonist român Alexandrul Tomescu va susține în iunie la Sfântu Gheorghe concertul numit „Balada unui secol de muzică”. Evenimentul este găzduit de Centrul de Cultură Arcuș și se va desfășura joi, 7 iunie, începând cu ora 19:00.

„După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protejarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv”, arată biografia muzicianului de pe site-ul propriu, AlexandruTomescu.ro.

De la debutul său din 1985, artistul a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări, printre care și Franța, Olanda sau Japonia. Măiestria lui i-a adus privilegiul de a deveni posesorul vioarei Stradivarius, care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

„Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte”, mai arată biografia artistului.

Accesul la evenimentul din Sfântu Gheorghe se face pe bază de bilet în valoare de 30 de lei. Acestea se pot achiziționa de la ghișeul Centrului de Cultură Arcuș din str. Oltului nr. 6, de luni până vineri între orele 9:00 – 15:00.

Informații suplimentare la tel: 0267.373.651.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.