CULTURA 19 martie 2013

Un milion de oameni la Vatican la înscăunarea noului Papă

de Covasna Media | 536 vizualizări

Un milion de oameni sunt aşteptaţi în această dimineaţă la ceremonia de inaugurare a Pontificatului noului papă. Printre ei, capul Bisericii Ortoxe – Bartholomeu I, zeci de preşedinţi de stat, şefi de guverne şi alte personalităţi din întreaga lume. România va fi reprezentată la Vatican de preşedintele Traian Băsescu.

Papa Francisc a intrat în Piaţa Sfântul Petru în papamobil, marţi dimineaţă, înaintea slujbei de întronizare, relatează AFP.

Îmbrăcat în veşminte albe şi zâmbitor, la bordul vehiculului său complet decapotat, Papa a salutat mulţimea care îl aclama.

Reprezentanţii Vaticanului au prezentat cu mândrie blazonul Papei Francisc care este aproape identic cu cel pe care îl avea ca arhiepiscop în Buenos Aires. Singura diferenţă este că acum mitra de cardinal a fost înlocuită cu cea papală. Deviza înscrisă pe blazon este ,,ales prin milă”. Însemnele Papei au fost prezentate la timp pentru ceremonia la care au sosit deja lideri de stat şi de guvern.

Joe Biden, primul vicepreşedinte american romano-catolic, este cel care conduce delegaţia Statelor Unite la Vatican. Primul şef de stat care l-a întâlnit pe Papă a fost, însă, preşedintele Argentinei, ţara de origine a Suveranului Pontif. Cristina Kirchner i-a cerut Papei Francisc să intervină în disputa cu Marea Britanie asupra insulelor Faulkland.

O prezenţă inedită şi controversată este liderul statului Zimbabwe, Robert Mugabe, care are interdicţia de a călători în Uniunea Europeană, însă a primit o derogare pentru a intra în Italia. La ceremonia de inaugurare a Pontificatului şi-a anunţat prezenţa, în premieră, şi Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartholomeu I, capul Bisericii Ortodoxe. La finalul slujbei oficiate în Catedrala Sfântul Petru, fiecare şef de delegaţie va prezenta omagiile în faţa Papei Francisc.

Peste 30 de şefi de stat vor sta în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.