CULTURA 6 martie 2018

Turneul spectacolului „Foreplay“, despre mame adolescente, porneşte din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1048 vizualizări

Spectacolul-documentar „Foreplay“, regizat de Ozana Nicolau, având ca temă mamele adolescente, va fi prezentat luna aceasta la Sfântu Gheorghe, în cadrul unui turneu ce va include mai multe localităţi din ţară, a anunţat luni, conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu“ din municipiu.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, spectacolul abordează, în premieră în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii şi explorează „condiţia vulnerabilă“ a tinerelor mame într-o societate care, pe de o parte, „idealizează condiţia maternităţii“, iar pe de altă parte, operează cu o „percepţie stereotipizantă“ la adresa mamelor adolescente.

Spectacolul a fost realizat de echipa „Foreplay“ pe baza experienţelor unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti, demersul Ozanei Nicolau pornind de la statisticile potrivit cărora aproape 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore.

„Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul şi episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex“, se arată în comunicat.

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton, actriţă la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, deţinătoarea premiului UNITER pentru debut în 2008, şi Voica Oltean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Dinu Lipatti“ din Capitală, laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News“. Alături de ele vor juca Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu, actori la Teatrul Mic Bucureşti.

Prima reprezentaţie din cadrul turneului va avea loc pe 18 martie, de la ora 19,00 pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe. Limita minimă de vârstă a spectatorilor este de 14 ani, iar intrarea se face gratuit, pe baza unei rezervări prealabile.

Piesa, scrisă şi regizată de Ozana Nicolau, a avut premiera în noiembrie 2017, la Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti.

Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul prezentat şi dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului „I-doc“ din cadrul Festivalului de film documentar „Visions du Reel“ de la Nyon - Elveţia, se mai arată în comunicat.

Ozana Nicolau este licenţiată a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, secţia regie film, şi absolventă a programelor Berlinale Talent Campus şi Locarno Summer Academy.

„Între prieteni“, filmul ei de absolvire, a fost prezentat şi premiat în 15 festivaluri internaţionale de film, precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF, iar „Foreplay“ reprezintă debutul ei în regia de teatru.

Turneul de teatru „Foreplay“ este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este realizat în parteneriat cu World Vision România, Mame pentru viaţă, ANES-Agenţia Naţională Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi Fundaţia Tineri pentru Tineri.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.