CULTURA 30 martie 2018

Trupe din şapte ţări la Festivalul Internaţional de Teatru REFLEX4 de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 577 vizualizări

Artişti şi formaţii de teatru din şapte ţări vor participa la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru REFLEX, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 4-16 mai, au anunţat, miercuri, organizatorii.

Directorul Teatrului „Tamasi Aron“ din Sfântu Gheorghe, regizorul Bocsárdi László, iniţiatorul festivalului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că prima ediţie a avut loc în martie 2009, cu prilejul aniversării a 60 de ani de existenţă a acestei instituţii şi s-a născut din curiozitatea de „a privi dincolo de propriul spaţiu cultural“, dar şi din dorinţa de a promova valorile artei teatrale contemporane şi de a racorda publicul covăsnean la noile curente europene.

Practic, festivalul s-a dorit a fi, încă de la bun început, un „punct de întâlnire al celor mai diverse stiluri artistice şi teatrale contemporane din Centrul, Estul şi Vestul Europei“, iar printre invitaţii din acest an se numără cântăreţul de flamenco Juan Manuel Fernandez Montoya din Sevilla (Spania), Song of the Goat Theatre din Wroclaw (Polonia), teatrele „Hodworks“, „Örkény István“ şi „Katona Jozsef“ din Budapesta (Ungaria), compania God Squad din Berlin/Nottingam (Germania/Marea Britanie) şi teatrul „Prešeren“ din Slovenia.

De asemenea, vor fi prezenţi la Sfântu Gheorghe Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul „Tineretului“ din Piatra Neamţ şi Maria Răducanu Quartet, precum şi Teatrele „Tamasi Aron“, „Andrei Mureşanu“ şi M Studio din Sfântu Gheorghe.

Festivalul va fi susţinut financiar cu suma de 900.000 de lei de către Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Guvernul Ungariei.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că Guvernul Ungariei a acordat în acest an o „sumă semnificativă“ pentru mai multe teatre şi instituţii de cultură maghiare din Transilvania, aflate în subordinea autorităţilor locale.

„După cum ştiţi, Guvernul României ne-a pus într-o situaţie foarte dificilă anul acesta, prin faptul că ne-a luat foarte mulţi bani, şapte milioane de lei de la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, spre exemplu. (...) În cazul nostru, vorbim de un sprijin de circa 170 de milioane de forinţi din partea Guvernului Ungariei pentru Teatrul 'Tamasi Aron' şi o altă fundaţie parteneră“, a declarat Antal Arpad.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a adăugat că autorităţile locale sunt nevoite să apeleze la alte fonduri şi surse de finanţare, în condiţiile în care nu primesc sprijin din partea autorităţilor de la Bucureşti.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.