CULTURA 24 martie 2023

Trupe din Germania, Lituania, Polonia şi România, pe scena Festivalului Internaţional de Teatru Reflex5

de Agerpres | 826 vizualizări

Prestigioase trupe de teatru din Germania, Lituania, Polonia şi România vor urca pe scena Festivalului Internaţional de Teatru Reflex5, organizat de Teatrul maghiar „Tamasi Aron”, care va începe vineri la Sfântu Gheorghe.

Printre acestea se numără Rimini Protokoll din Berlin, care revine la Sfântu Gheorghe de această dată cu spectacolul „Uncanny Valley”, în regia lui Stefan Kaegi şi care va fi prezentat în 25, 26 şi 27 martie la Sala Kamara.

Publicul va putea vedea, de asemenea, spectacolul „Unchiul Vania” după Cehov, în regia lui Tomi Janezic, o producţie a Teatrului Mic din Vilnius, Lituania, care va fi jucat sâmbătă, de la ora 19, la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, precum şi spectacolul „Măcelăria”, producţie a Teatrului Witkacy din Zakopane, Polonia, o adaptare după Slawomir Mrozek, în regia lui Andrzej St. Dziuk, programat duminică, luni şi marţi în sala Studio a Ansamblului Haromszek.

„În festival o să atingem câteva probleme foarte importante ale vieţii noastre din secolul 21. Una este problematica robotizării (...) în spectacolul „Uncanny Valley” prezentat de Rimini Protokoll (...) Rimini Protokoll este o instituţie teatrală din Berlin în care, de obicei, sunt folosite personaje care nu vin din lumea teatrului, ci sunt specialişti din alte domenii şi sunt puşi pe scenă. Noi am mai avut un spectacol făcut de ei, aici în festival, „Radio Muezzin” se numea, în care pe scenă apăreau muezini, nu actori. Deci, era vorba despre viaţa lor, ca să înţelegeţi ce înseamnă un spectacol Rimini. Ei sunt cei mai importanţi ca instituţie teatrală independentă din Berlin, care face spectacole documentare foarte stranii şi foarte la obiectul fierbinte care apare în zilele noastre”, a declarat directorul festivalului, Bocsardi Laszlo.

În cadrul festivalului vor fi prezentate şi spectacole ale unor trupe de teatru din Sfântu Gheorghe: „Blasted” al Teatrului „Andrei Mureşanu”, în regia lui Bobi Pricop, romeo@julia.com, producţie M Studio, regia FrenAk şi „Gyevuska” de Pinter Bela, producţie a Teatrului „Tamasi Aron”, în regia lui Mate Hegymegi.

Toate spectacolele vor fi traduse în limbile română, maghiară şi engleză, iar, după reprezentaţii, publicul va avea prilejul de a se întâlni cu o parte dintre actori în foaierul Teatrului „Tamasi Aron”, dar şi de a participa la petrecerile organizate aici în fiecare seară.

Prima ediţie a Festivalului Reflex a fost organizată în 2009, când Teatrul maghiar „Tamasi Aron” a marcat 60 de ani de la înfiinţare.

Festivalul a fost conceput iniţial ca bienală, dar, din constrângeri financiare, următoarele ediţii au avut loc o dată la trei ani, în 2012, 2015 şi 2018, iar, ulterior, pandemia a mai întârziat organizarea acestuia cu încă doi ani.

Ediţia din acest an, cea de-a 5-a, coincide cu aniversarea a 75 de ani de existenţă a Teatrului „Tamasi Aron” şi se va desfăşura în trei etape, în lunile martie, mai şi octombrie.

„De la început am vrut să punem bazele dezvoltării artelor contemporane în Sfântu Gheorghe. Au participat la festivalul nostru teatre foarte importante din Europa (...) Acum, după cinci ani de pauză, am ajuns la decizia să facem ceva suprinzător şi am ajuns la un festival construit în etape, prima etapă în martie, a doua în mai şi a treia dorim să fie în octombrie (...) Această decizie a noastră este, cred, interesantă şi datorită faptului că nu toată lumea poate să vină să stea două săptămâni la Sfântu Gheorghe, dar în acest caz poate veni pentru 3-4 zile şi poate vedea 3-4-5 spectacole bune şi poate veni şi în mai şi în octombrie. Şi costurile festivalului organizat astfel sunt mult mai uşor de rezolvat, deci ne costă mai puţin”, a mai spus regizorul Bocsardi Laszlo.

Programul Festivalului Reflex5 poate fi consultat pe pagina www.reflexfest.ro/.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.