CULTURA 21 februarie 2023

Teatrul Tamási Áron: Premieră cu „Gyévuska” lui Pintér Béla

de Covasna Media | 937 vizualizări

Premiera din 25 februarie 2023 este un spectacol în regia lui Máté Hegymegi, care aduce pe scena Teatrului Tamási Áron o capodoperă a dramaturgiei maghiare contemporane. Este vorba de Gyévuska, o piesă muzicală pe care Pintér Béla a creat-o în 2003, cu ajutorul compozitorului Benedek Darvas. Prin Gyévuska, Pintér Béla ne propune o confruntare cu unul dintre cele mai dramatice momente din istoria maghiară, întorcându-ne în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942.

20 aprilie 1942, Érsekújvár, o fortăreaţă, ridicarea drapelului. Conform ordinului militar, regimentul maghiar se va muta a doua zi în Galanta, de unde își va începe călătoria spre Rusia, la cotul Donului. Căpitanul Halász, locotenentul Kovács, soldaţii Mikó și Nyíri își iau rămas bun de la cei dragi, la balul organizat de ziua onomastică a soției colonelului. Soțiile iubitoare şi aristocraţii beau împreună şampanie, care este servită de Heinz Ármin, un ofițer evreu condamnat la muncă silnică. Șampania se termină, soldaţii dansează, femeile sunt excitate, apoi apare un fişier secret, mai târziu o seringă, iar viețile unor oameni se schimbă pentru totdeauna. 

Tânărul regizor Máté Hegymegi mărturisește că s-a apropiat de Gyévuska pentru că „este una dintre cele mai interesante piese de teatru muzical pe care le-am întâlnit până acum. Citatele muzicale și fragmentele de operetă se potrivesc bine cu motive din operele lui Puccini sau Wagner și cu marșurile militare și cântecele revizioniste maghiare, textul fiind subordonat muzicii. Și conținutul piesei este la fel de unic și original ca și forma sa. Povestea se petrece la începutul anilor 1940, când unele dintre teritoriile anexate au fost restituite Ungariei, ceea ce a produs un fel de euforie, dar care este amestecată şi cu atmosfera deprimantă cauzată de desfășurarea războiului și teama de necunoscut. În plus, destinele și relațiile personale sunt extrem de incitante, povestea este plină de contradicții comice, așadar capodopera lui Béla Pintér este foarte densă, complexă, stratificată, uneori aproape suprarealistă. Cred că versurile și muzica sunt atât de puternice, încât ar fi aproape de ajuns să le citești și să le cânți stând pe scaune, şi am toată încrederea că viziunea mea scenică nu strică această vitalitate”.

Câştigător al Premiului Jászai Mari, Pintér Béla – actor, muzician, dramaturg şi regizor – este o figură cheie în viața teatrului alternativ din Ungaria. Nu a urmat Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, a învățat elementele de bază ale actoriei la Teatrul Arvisura. Fondată în 1998, trupa lui Pintér a câştigat numeroase premii, bucurându-se în același timp şi de un continuu succes de public. 

Din echipa regizorului Máté Hegymegi fac parte: Júlia Balázs (dramaturgia), Anna Kupás (scenografia), Kata Pető (costume), Kristóf Urbán (sound design, aranjamentul muzical), Sándor Baumgartner (lumini), Noémi Becsey-Imreh (asistent regie), Edit Veres Bartha (regia tehnică) și Dobra Mária Magdolna (sufleor). Distribuția: József Kolcsár, Bence Kónya-Ütő, Tibor Pálffy, Zsuzsa Gajzágó, Janka Korodi, Hajnalka Szalma, Szabolcs Varsányi, Gábor Erdei, Zsuzsanna Vass, László Mátray, Mária Fekete și Kati Kovács. 

După premieră, următoarele reprezentaţii cu Gyévuska: 26 februarie, apoi 10, 12, 19 și 27 martie, pe scena Sălii Mari a teatrului.

(Sursa: comunicat Teatrul Tamási Áron)

Foto de la repetiții

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.