CULTURA 8 ianuarie 2018

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2017

de Covasna Media | 891 vizualizări

În 2017, Trupa Osonó a susţinut 86 de reprezentaţii și 169 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 11.300 participanți și spectatori, iar bugetul trupei a fost de 360.476 lei.

Din această sumă, 55% provin din surse din afara ţării, adică au fost câştigate prin aplicații de proiecte europene și maghiare, plus venituri realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute în străinătate; 45% din buget a fost obţinut prin participarea la licitaţii de proiecte naționale și prin veniturile realizate în urma reprezentaţiilor şi a workshop-urilor susţinute în țară. Anul trecut, Trupa Osonó a fost extrem de activă la Budapesta, iar în România s-a remarcat prin turneele cu  proiecte de educație teatrală, în orașe din toate colţurile ţării.

În 2017, Trupa a avut și o premieră. Este vorba de o variantă budapestană, cu tineri din capitala Ungariei, a spectacolului Chipul din oglinda apei. Pe lângă cele 86 de reprezentații, Trupa a susținut 75 dezbateri cu publicul, a organizat un festival de teatru și diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 85 de workshopuri și 7 tabere teatrale.

Şi în 2017, Teatrul Independent Osonó a funcţionat fără sediu şi spaţiu de joc propriu, astfel, 58% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în diverse localităţi din România, 38% peste hotarele ţării,  şi numai 4%  în Sfântu Gheorghe. Osonó a continuat şi în 2017 colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a  realizat proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru sau Cursul de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi. A continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale în străinătate, mai ales în Austria și Budapesta, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe. Teatrul Osonó a continuat colaborarea cu Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, studenţii fiind implicați permanent în activitatea Trupei.

La Budapesta, Trupa a petrecut mult timp, respectiv a susţinut multe reprezentații cu spectacole şi workshop-uri teatrale de autocunoaștere, dezvoltare a personalității și team building –  ateliere conduse de Fazakas Misi și Mucha Oszkár. Împreună cu Bakelit Multi Art Center,  Trupa Osonó a pus la punct o strategie de colaborare pe termen lung.

Din septembrie, Trupa a reînceput reprezentaţiile cu spectacolul Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez, cu care a avut multe deplasări în școlile din România, turneul fiind cofinanțat de DRI / Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Bucureşti. În prima parte a anului 2018, Trupa va susţine cu acest spectacol 25 de reprezentaţii în 5 județe din România, în cadrul unui  proiect de educaţie prin teatru, cu sprijinul AFCN..

Teatrul Independent Osonó este sprijinit de Fundația Tiszta Formák Alapítvány din Ungaria. În 2018, Trupa va participa la mai multe proiecte internaționale. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.