CULTURA 7 februarie 2018

Teatrul „Andrei Mureşanu“ se alătură campaniei „Artiştii pentru artişti“

de Agerpres | 810 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe se alătură campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti“, iniţiată de Uniunea Teatrală din România (UNITER) în anul 2002 în scopul sprijinirii artiştilor vârstnici.

Directoarea teatrului, Anna Maria Popa, a declarat, marţi, că spectacolul „Orb de mină“ în regia Catincăi Drăgănescu, realizat în colaborare cu Teatrul Independent „Osono“ din Sfântu Gheorghe, va fi jucat în data de 10 martie a.c sub semnul acestei campanii, iar toate încasările din vânzarea biletelor vor fi donate în beneficiul artiştilor vârstnici, în special a celor care au probleme de sănătate.

„Noi am răspuns de fiecare dată acestui apel, deoarece considerăm că este foarte important să susţinem artiştii aflaţi în situaţii dificile, în special pe cei aflaţi la o vârstă înaintată. Anul trecut am jucat „Leul RA“, iar anul acesta vom juca „Orb de mină“. Am ales acest spectacol pentru că este unul dintre cele mai bine vândute şi dorim să contribuim cu o încasare relevantă la campania UNITER“, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea instituţiei, Anna Maria Popa.

Premiera spectacolului „Orb de mină“, realizat după piesa dramaturgului Székely Csaba, a avut loc în urmă cu un an. Potrivit conducerii teatrului, este un „eseu“ despre „orbirea unei comunităţi rurale din Secuime“, care alunecă, în mod inevitabil, până la „ultima treaptă a degradării, acolo unde oamenii îşi pierd identitatea şi umanitatea“.

„Locuitorii din anonimul sat transilvănean nu au fost loviţi de o epidemie de orbire, ci de sărăcie, iar unii dintre ei de propriile ambiţii, secrete şi vini tragice. Orbul de mină este omul care şi-a redus existenţa la o singură preocupare, supravieţuirea, iar din cauza luptei pentru supravieţuire personajele lui Székely Csaba trăiesc ca nişte orbi; votează ca nişte orbi, se fac că nu văd prăpădul lăsat în urmă de mafia pădurilor, nu văd suferinţa sorei şi nici decăderea fiicei, sunt orbiţi de ura interetnică şi nu văd cum încetul cu încetul le moare toată comuna“, se arată în prezentarea spectacolului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.