CULTURA 2 mai 2019

Statutul imigranților transformat în spectacol de teatru

de Iulia Drăghici - Taraș | 1117 vizualizări

Ultima premieră de la TAM din acest sezon va fi prezentată în 11 mai

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe prezintă în data de 11 mai, de la ora 19:00, ultima premieră a sezonului - spectacolul „Dragonul de Aur”, pe textul dramaturgului german contemporan Roland Schimmelpfennig, în regia Catincăi Drăgănescu. Spectacolul este realizat în jurul tematicii privind statutul imigranților.

Dragonul de Aur a lui Roland Schimmelpfennig, un dramaturg german contemporan, foarte  pe val, care a făcut foarte multe pentru a reformula dramaturgia contemporană, o scriitură foarte atipică, mai degrabă narativă decât teatrală, este un text care provoacă actorul la a fi un artist total. (...) Este despre statutul imigrantului. Textul face aluzie la imigranții din Asia, în speță China în Europa Occidentală, dar noi credem, și unul dintre motivele pentru care am ales acest text, este că problema este la fel de relevantă și în România. Și noi suntem „o pepinieră” de imigranți, ceea ce înseamnă muncă necalificată la negru, oameni expuși unor riscuri sociale foarte mari și, în același timp, ceea ce mi se pare foarte interesant, suntem o țară care primește imigranți. Povestea cu imigranții vietnamezi care termoizolează blocuri în București și stau în niște condiții infime, este direct proporțională cu cea a imigranților români care stau în Italia în aceleași tipuri de condiții. Problema pe care noi o deschidem cu acest spectacol e „unde ne poziționăm real?”, noi fiind o țară în această dublă ipostază”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, regizorul spectacolului, Catinca Drăgănescu.

Aceasta a precizat totodată că „actorii se vor mișca, vor cânta, vor spune text, în timp ce fac mișcare, deci este un exercițiu de virtuozitate”.

Din spectacol fac parte actorii TAM Anca Pitaru, Elena Popa, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr. și Sebastian Marina. De scenografie se ocupă Ioana Pashca, iar de coregrafie Simona Deaconescu.

Regizoarea Catinca Drăgănescu nu este la prima colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, ci a mai lucrat la spectacole, cum ar fi celebrul „Orb de mină”, realizat după textul lui de Székely Csaba, în colaborare cu Teatrul Osono.

„Dragonul de Aur” este ultima premieră a sezonului pentru Teatrul „Andrei Mureșanu”, însă la final de mai actorii vor începe pregătirea unui nou spectacol, „Faust”, în regia lui Nagy Botond, care va avea premiera în septembrie.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.