CULTURA 4 februarie 2020

Spectatorii români sunt aşteptaţi la confruntarea cu Barbarii

de Covasna Media | 2224 vizualizări

Reprezentaţie specială, cu supratitrare în limba română

Anul trecut, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Zsigmond Móricz (29 iunie 1879–4 septembrie 1942), scriitorul maghiar a ajuns pe scena Teatrului Tamási Áron datorită tânărului regizor Hegymegi Máté, care  şi-a construit cariera la teatre importante din Ungaria, inclusiv la prestigiosul Teatru Katona József din Budapesta.

Hegymegi Máté este un artist rebel, aşa cum a fost şi scriitorul Zsigmond Móricz, care a refuzat să întoarcă spatele sărmanilor lumii, adăpostindu-i în legendarele sale povestiri. Barbarii  reprezintă prima întâlnire a lui Hegymegi Máté cu Trupa Tamási Áron, iar această premieră a confirmat portretul  tânărului  regizor: un artist care combină diverse tehnici şi mijloace teatrale, într-o formă de expresie ce poartă amprenta stilului său inconfundabil.

“Îi omor!”,  aşa sună strigătul interior al rătăcitului hăituit de câini, din povestirea 'Cel din urmă haiduc', unul dintre cele două texte de Zsigmond Móricz, pe baza cărora este construit spectacolul Barbarii, care a avut premiera în primăvara lui 2019. “Dar clipa omorului trecuse” pentru cel din urmă haiduc, nu însă şi pentru ciobanii din Barbarii:  unii ucid, alţii sunt victime, iar  tânărul regizor Hegymegi Máté le reface povestea, în stilul teatrului documentar şi dincolo de spaţiul şi timpul surprins de Zsigmond Móricz – într-un tablou de o răvăşitoare expresivitate despre fragilitatea relaţiilor umane, care oricând şi oriunde se pot rupe, sub presiunea instinctelor primare ale oamenilor.

Trupa Tamási Áron aşteaptă spectatorii români la confruntarea cu Barbarii, miercuri, 5 februarie, când are loc o reprezentaţie specială, cu supratitrare în limba română.

Biletele se pot achiziţiona de la Biroul de Organizare sau de pe site-ul www.biletmaster.ro.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.