CULTURA 2 septembrie 2021

Spectacole VR360 şi reprezentaţii la cinema, în noua stagiune a Teatrului „Andrei Mureşanu”

de Agerpres | 1008 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va monta un nou spectacol VR360 în noua stagiune care începe miercuri, va lansa proiectul „Teatru în cinema” şi va organiza două festivaluri, dintre care unul dedicat exclusiv femeilor regizor.

Teatrul îşi începe stagiunea 2021-2022 cu două reprezentaţii ale spectacolului „Grădinărit uman”, în regia Andrei Măjeri, programate în zilele de 1 şi 2 septembrie.

„Pe parcursul stagiunii, patru regizori cunoscuţi, respectiv Cristian Ban, Radu Nica, Bobi Pricop şi Eugen Gyemant, vor monta spectacole noi, ale căror premiere vor fi anunţate la momentul potrivit. Între acestea, spectacolul „Richard al III-lea”, regizat de Eugen Gyemant, va fi realizat din dublă perspectivă, offline şi în VR360. Filmarea VR360 este parte dintr-un proiect care a câştigat finanţare din partea AFCN”, precizează reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

De asemenea, începând din toamnă, Teatrul „Andrei Mureşanu”, în colaborare cu Cinematograful Arta şi Casa de Cultură „Konya Adam”, va lansa proiectul „Teatru în Cinema”, care presupune ca în serile de luni, când nu se difuzează filme, în sălile de cinema să fie programate spectacole de teatru, simple, cu decor minimal, pe care teatrul nu le poate include în programul sălii proprii din cauza numărului mare de spectacole care au nevoie de timp pentru repetiţii.

„Primele două montări incluse în acest proiect sunt 'Jurnalul unei menajere' cu Mădălina Muşat, programat pentru data de 13 septembrie, şi 'Torţa' cu Iulian Trăistaru, în 20 septembrie. Cei doi tineri actori sunt cei mai noi angajaţi TAM, care şi-au ocupat posturile în urma participării la ediţia din 2020 a Festivalului-Concurs DbutanT, la care au participat cu aceste spectacole”, se mai arată în comunicat.

Între proiectele pe care acest teatru le va derula pe parcursul noii stagiuni se mai numără „EVA FilmMakers Fest”, primul festival de film dedicat în exclusivitate femeilor regizor din ţară şi din străinătate, care se va desfăşura în perioada 4-10 septembrie 2021, şi cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-Concurs DbutanT, care anul acesta este dedicat debutului în regie, dar şi debutului în dramaturgie.

DbutanT este deja în plină desfăşurare, iar în data de 15 septembrie va fi desemnat dramaturgul debutant câştigător. În ziua de 6 octombrie, cei cinci regizori debutanţi rămaşi în competiţie îşi vor începe probele participând la cele două secţiuni „Creaţie colectivă” şi „Spectacole în competiţie”. DbutanT 2021 se va încheia în data de 16 octombrie.

Atât „EVA FilmMakers Fest”, cât şi DbutanT2021 sunt proiecte co-finanţate de AFCND, precizează reprezentanţii teatrului.

Printre spectacolele existente în repertoriul teatrului care vor fi jucate în actuala stagiune se mai numără „Romacen. Vremea Vrăjitoarei” - regia Tina Turnheim, „Dragonul de aur”, regia Catinca Drăgănescu, „Şi liniştea are puls” - regia Horia Şuru, „Doi morţi vii” - regia Alexandru Dabija, „Consimţământ” - regia Radu Afrim, „Scene dintr-o căsnicie” - regia Ioan Carmazan şi „Destin(s)” - un spectacol realizat de actriţele Fatma Mohamed şi Elena Popa.

Acestora li se adaugă spectacolul pentru copii „Domnul Andrei, îngrijitorul parcului”, realizat de actriţa Alexandrina Ioana Costea după un text de Nick Butterworth.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.