CULTURA 29 noiembrie 2022

Sita Buzăului, comuna unde se nasc actori care aduc teatrul acasă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1922 vizualizări

Cine sunt câștigătorii ActorFest, ediția V

Dacă sunt localități rurale unde cei mici nici nu visează să ajungă într-o adevărată sală de spectacole, iată că, din iubire pentru artă, pentru copii și viitorul lor, sunt alte sate care devin adevărate inimi care bat dând viață teatrului chiar acasă. Sita Buzăului este, de mai bine de cinci ani încoace, un astfel de centru, care nu doar că dă șansa elevilor să vadă spectacole bune de teatru pe scena din Căminul Cultural, ci și să devină actori în toată regula. Aici, duminică, părea că toată suflarea din comună și din împrejurimi a simțit și trăit sub umbrela „ActorFest”. 

Știam deja că programul celei de-a V-a ediții a evenimentului „ActorFest – teatru în comuna ta” va cuprinde 46 de scenete, în care au fost implicați aproape 200 de elevi din patru județe (Covasna, Bistrița-Năsăud, Buzău și Mureș) și aproape 30 de coordonatori. 

Ce nu știam era, însă, cum o să reacționeze publicul și actorii, unii în fața celorlalți, după doi în care toată acțiunea s-a mutat în spațiul virtual. Dar, dacă ar fi să catalogăm acum evenimentul după prezența din sală, atmosferă, bucurie și suspine sau alte reacții rupte de micii actori plini de emoții și energie, atunci nu există nici o îndoială că „ActorFest” ediția a V-a a fost un real succes. Așa s-a simțit și din public, așa s-a simțit și de la nivelul organizatorilor. 

Am fost încântată de tot spectacolul care a fost pe scenă. Atmosfera din sală a fost deosebită și pentru asta mă bucur foarte mult. (...) Ce pot spune în calitate de organizator este că sunt mulțumită de ce a ieșit și că am văzut atâția copii minunați care au urcat pe scena ActorFest. Pot spune că ActorFest a ajuns să fie un eveniment foarte căutat, autentic, la care își doresc să participe cât mai multe trupe. Ne bucurăm că în comuna noastră ActorFest a crescut atât de mult”, ne-a declarat după eveniment coordonatorul principal al evenimentului, profesoara Otilia Buzea. 

„Teatrul este un miracol de-o zi. (...) Ne distrăm, ne veselim când vedem o comedie, plângem când este o dramă, dar în spate este viața unor oameni care trăiesc odată cu rolul lor”, a spus, în cadrul unei prezentări, și unul dintre membrii juriului, Mariana Pachis. 

Câștigătorii ediției a V-a: 

După mai bine de 10 ore de spectacol, ca în fiecare an, juriul și-a desemnat câștigătorii. Iată clasamentul: 

 • Trofeul ActorFest: echipa Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, cu sceneta „Micul Prinț”, coordonatori: Adela Stroie și Ioana Nițu. 
 • Premiul I, Secțiunea Gimnaziu: Trupa N.R. Be You a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, cu sceneta „Las Fierbinți”, coordonator Otilia Buzea. 
 • Premiul II, Secțiunea Gimnaziu: Școala Gimnazială Șieu din Bistrița-Năsăud, cu sceneta „Analfabetul”, coordonator: Simona Monica German, Ioana Reman. 
 • Premiul III, Secțiunea Gimnaziu: Școala Gimnazială Zăbrătău, cu sceneta „Vărul din Buzău”, coordonator Maria Bularca. 
 • Premiul I Secțiunea Specială: Școala Gimnazială „Dumitru Ionescu” din Calvini, „Dezrobirea rromilor”, coordonator Elena Marin. 
 • Premiul II Secțiunea Specială: Casa Familială Nr. 2, Întorsura Buzăului, „Școala fără violență”, coordonatori Tohănean Anca, Bularca Liliana, Grigore Vasilica, Burguș Andreea, Ola Ioana, Tohănean Petruța, Ceasăr Onea Adelina, Buzea Otilia, Onea Cătălina, Stroie Grațiela și Neagoe Alexandra. 
 • Premiul Special al Juriului pentru cel mai bun rol feminin: Gabriela Mihalcea, în sceneta „Analfabetul”, de la Școala Gimnazială Șieu din Bistrița-Năsăud. 
 • Premiul „Best Show”: Școala Gimnazială „Dumitru Ionescu” din Calvini, „Dezrobirea rromilor”, coordonator Elena Marin. 
 • Premiul pentru cel mai bun actor: Codruț Muntean de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, în sceneta „Farse la telefon”, coordonator Daniela Ana Oprea. 
 • Premiul pentru cea mai bună actriță: Diana Neagoe de la Școala Gimnazială din Zăbrătău, în sceneta „Hafrodita la doctor”, coordonator Maria Bularca. 
 • Premiu special pentru cea mai interesantă și originală interpretare: Trupa N.R. Be You a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, pentru sceneta „Marile Speranțe”, coordonator Otilia Buzea. 
 • Premiul special pentru interpretare: Natașa Dobrinaș (Trupa AS, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani), Ilaria Bularca și Sebastian Buzea, ambii din Trupa N.R. Be You a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului.

De precizat este că anul acesta nu s-a oferit Premiul de popularitate, pentru că, din cauza unor probleme de natură tehnică, votul online nu s-a putut derula în condiții optime. 

De anul viitor, ActorFest se va organiza cel mai probabil pe parcursul a două zile, având în vedere că și anul acesta a fost un adevărat „maraton” al teatrului, cu un eveniment început la ora 12:00 și încheiat în jurul orelor 23:30. 

„Văzând atât de mult interes și atât de multă dorință și considerând, după feedback-ul primit de la echipaje, că la anul vor veni și mai pregătiți și vor face și mai mult spectacol, atunci cu siguranță trebuie să gândim două zile de festival”, a mai spus Otilia Buzea. 

Peste 4.600 de lei, donații 

Este important de precizat și că evenimentul de anul acesta a avut și o componentă caritabilă. Aici a debutat oficial campania „Casa celor trei copii săraci”, de strângere de fonduri pentru ajutorarea unei mame singure cu trei copii, pentru achiziționarea unei locuințe. S-au strâns în acest fel 4.656 lei. 

Între timp, campania continuă, iar cei interesați să ajute pot căuta detalii pe pagina de Facebook „Casa Celor 3 Copii Saraci”. 

„ActorFest – teatru în comuna ta” a fost organizat sub egida Asociației cadrelor didactice și părinților Școlii Gimnaziale Nicolae Russu - „Pro Comunitate”, cu sprijin financiar din partea Primăriei și Consiliului Local Sita Buzăului, dar și al unor sponsori privați din zonă. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Mircea Florea. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.