CULTURA 1 octombrie 2019

Și covăsnenii pot să învețe de la japonezi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1057 vizualizări

Recenzie a cărții „Ikigai – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” de Héctor García (Kirai) și Francesc Miralles 

Pentru că ne plac foarte mult cărțile, ne place să le citim și să ne dăm cu părerea folosindu-ne de argumente, am decis să dăm startul unei noi rubrici în paginile ziarului nostru, Observatorul de Covasna, precum și pe CovasnaMedia.ro, care să cuprindă recenzii ale volumelor actuale, care ne trec printre degete și pe sub ochi. 

Întâmplător (sau nu), prima carte care a intrat astfel sub „lupa” noastră este despre secretele japonezilor care știu cum să trăiască mult și bine.  

--- 

Recunosc din start faptul că sunt pasionată de cultura niponă și că acesta a fost principalul motiv pentru care am ales, dintre atâtea, această carte, numită „Ikigai - Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”. Am mai auzit de ea, mi-a fost lăudată și deși nu mă așteptam să îmi schimbe în mod radical viața, a reușit totuși să îmi dea câteva indicații și sfaturi interesante și utile. 

Încă din primele pagini aflăm că în realizarea cărții, autorii s-au bazat pe informațiile obținute în mare parte dintr-un sat al insulei Okinawa, unde „trăiesc cele mai multe persoane cu vârste de peste 100 de ani raportat la suta de mii de locuitori, comparativ cu orice altă regiune a planetei”. Semn că ceva, ceva au descoperit ei acolo.  

Secretele unei vieți îndelungate sunt regimul alimentar, mișcarea, deținerea unui scop în viață (un ikigai) și a unor legături sociale puternice, adică mulți prieteni și relații bune în cadrul familiei. Aceste comunități (n.red. din Okinawa) își gestionează bine timpul pentru a reduce stresul, mănâncă puțină carne și alimente procesate și beau alcool cu moderație”, ne zice, încă de la început, cartea. 

„Bine, bine”, mi-am zis, „dar parcă nu e ceva nou”. Ei, după ce m-am apropiat de finalul cărții am realizat că se prea poate să mă fi înșelat în a o judeca din prima. Față de alte cărți pentru dezvoltare personală citite, aceasta vine cu exemple, explicații, povești de viață, care să ne inspire să ne găsim propriul „ikigai”, adică acea activitate care să fie „combustibilul” pentru fericirea de zi cu zi. Vorbește și despre acele persoane care iubesc atât de mult ceea ce fac (de exemplu artistul Hokusai, proprietarii celui mai bun restaurant de Sushi din lume potrivit Michelin - Jiro și fiul său, artistul manga Hayao Miyazaki și alții), încât uită de timp și spațiu când se dedică pasiunilor lor. Nimic din ceea ce fac nu are ca scop final faima sau banii, ci bucuria de a-și duce la îndeplinire misiunea asumată. Și mai mult decât poveștile care să inspire, cartea vine și cu un set de „instrumente” ajutătoare (cum și ce să mănânci, cum să faci mișcare și câtă, cum să reduci stresul, cum și cât să dormi și așa mai departe). 

„Ikigai” este și o carte care te face să devii un pic mai deștept. Și cui nu îi place o carte care are această calitate? Spun asta pentru că volumul discutat ne „servește” informații științifice ambalate într-un limbaj relaxat, uneori amuzant și ușor de înțeles. 

Unele informații ne pot fi de folos, altele...sunt interesante ca fapt divers. De exemplu, ai ocazia să afli cele 10 diferențe dintre psihanaliză și logoterapie. Cum că psihanaliza se concentrează pe dimensiunea psihologică, în vreme ce logoterapia pe cea spirituală. Sau că yoga, deși este practicată frecvent în Japonia și că se extinde și spre Occident, provine, de fapt din India și că înseamnă „jug”. „Face referire la hamurile care legau și țineau apropiate între ele animalele de tracțiune și căruța. În același mod, yoga încearcă să unească trupul și mintea pentru a realiza evoluția omului spre o viață sănătoasă și în comuniune cu tot ceea ce îl înconjoară”, se mai arată în volum. 

Ca să nu mai spun că între paginile cărții găsim și ilustrații și explicații extinse la cum să facem „Salutul către Soare”, mișcările de yoga ce ne ajută să urăm bun venit fiecărei zile. Tot aici, la capitolul de mișcări ușoare, sunt exemplificate și cele cinci elemente Qigong sau cele 10 principii de bază pentru practicarea Tai Chi. 

Ultima dată când m-am simțit atât de încântată de o carte de dezvoltare personală a fost după ce am citit pe nerăsuflate „Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson. Și aceasta, dar și Ikigai sunt bestseller. Nu întâmplător, se pare, pentru că ambele reușesc, în mod straniu, să aducă argumente noi la „de ce este important să trăim în prezent”. Problema multora dintre noi este, poate, că ne lăsăm aruncați în malaxorul de zi cu zi și uităm să ne bucurăm de acest prezent. Or, aceste cărți, și în special Ikigai, vin în întâmpinarea noastră cu o serie de instrumente care să ne ajute să aflăm ce e important pentru noi și mai ales cum să ne folosim de propriul corp și propriul creier ca să fim fericiți. 

De departe de a fi un popor „rupt din soare”, pentru că le au și ei pe ale lor, japonezii ne dau lecții pe multe planuri, de la economie, la hărnicie și așa mai departe. Se pare că tot ei pot să ne învețe și cum să trăim dacă nu mai mult, măcar mai bine, indiferent de condițiile socio-economice din țara sau județul nostru. Vă invit să îi dați o șansă! 

Cartea a fost publicată în 2016, iar în 2017 a apărut și în România, la editura Humanitas. Autorii, Héctor García (Kirai) și Francesc Miralles sunt ambii originari din Spania. Primul locuiește în prezent la Tokyo și este un autor popular, iar cel de-al doilea este jurnalist specializat în psihologie și spiritualitate, publicat de gazete mari, lca El Pais Semanal, dar este și autor de ficțiune. 

Cei interesați să afle „Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” pot cumpăra volumul „Ikigai” la prețul de 35 de lei de la Librăria LibriM, situată pe strada Grof Mikó Imre din Sfântu Gheorghe. Aceasta își așteaptă iubitorii de lectură, cu varietăți alese de cărți, dar și cafea și ceai, de luni până vineri, între 9:00 și 19:00 și sâmbătă între 10:00 și 15:00. 

Rubrică realizată cu sprijinul LibriM Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.