CULTURA 31 mai 2019

Șezătoare ca acum 100 de ani, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 916 vizualizări

Doritorii pot învăța să coase, să brodeze sau să croșeteze

După o pauză de o lună, cercul de creație populară „Româncuțele” își dă din nou întâlnire pentru a  duce mai departe tradiția șezătorilor. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 14:00, la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din reședința de județ.

Sub coordonarea Mariei Mariș, organizatoarea activităților, sâmbătă, 1 iunie, doamnele și domnișoarele din cadrul cercului de cusut și de creație populară „Româncuțele” se vor pune din nou pe treabă.

La eveniment sunt invitate și acele persoane care vor să învețe să își confecționeze propriile costume populare sau să își încerce îndemânarea la cusut sau brodat. Totodată, evenimentul are ca scop promovarea și perpetuarea portului popular românesc.

Maria Mariș, cea care a readus la viață tradiția șezătorilor populare la Sfântu Gheorghe, a moștenit pasiunea de la bunica sa. În luna februarie a anului trecut, ea și-a propus să transmită generației de azi cunoștințele pe care le-a acumulat de-a lungul vieții. Ea a decis să își dedice timp în fiecare lună pentru a da mai departe experiența sa tuturor celor care sunt dornici să învețe de la ea.

La șezătoarele precedente s-au adunat zeci de persoane curioase să descopere frumusețea portului popular. Printre acestea au fost și copii care abia au pășit în lumea lucrului manual.

Organizatoarea a precizat că la eveniment sunt așteptate și persoanele care își doresc să cunoască oameni noi și să petreacă timpul într-un cerc prietenos.

Astfel, șezătorile Mariei Mariș aduc orășenii în altă dimensiune, departe de mașini, magazine și calculatoare. Doamnele și domnișoarele stau față în față, lucrează, discută și au răgazul să împartă cele mai interesante idei și modele tradiționale, iar doritorii să trăiască această experiență sunt așteptați sâmbătă, 1 iunie, de la 14:00 la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din reședința de județ.

(Sursă foto: Vadim Șterbate)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.