CULTURA 22 iulie 2020

Se lansează ediția a doua Com’ON Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1014 vizualizări

Asociația Culturală și de Tineret Prospero, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe lansează a doua ediție a programului participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe, care se  adresează tinerilor și promovează metode creative de rezolvare a problemelor. Cu ocazia primei ediții, în perioada septembrie-noiembrie 2019, au fost implementate 27 de inițiative, utilizând în total 22 de locații și mobilizând aproape 3.000 de persoane. Aproximativ 700 de tineri voluntari au luat parte la implementarea inițiativelor.

Sprijinirea participării active a tinerilor 

Scopul Com’ON Sfântu Gheorghe este ca tinerii de 14-35 ani, care locuiesc, învață sau lucrează la Sfântu Gheorghe să inițieze activități culturale, sociale etc., iar inițiativele lor vor primi finanțare în cadrul programului. 

Procesul este bazat pe principiile bugetării participative, care își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public. Inițiativele pot fi propuse de grupuri informale de cel puțin 3 membri, organizatorii adresându-se în primul rând tinerilor care nu fac parte din organizații formale de tineret.

Inițiativele propuse de tineri și votate de cetățeni primesc o finanțare de maxim 2500 lei. Dacă nevoile proiectului depășește suma care poate fi atrasă, diferența trebuie acoperită de către echipe din alte surse financiare. Proiectele vor asigura accesul liber fără a impune condiții financiare (contribuție, bilet), iar solicitanții trebuie să aibă în vedere măsurile de prevenire a răspândirii bolilor și a măsurilor de siguranță impuse de autorități încă din faza planificării.

Ediția din 2020 dorește să încurajeze în continuare implicarea tinerilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității, punând accent pe anumite teme și priorități relevante pentru realitatea urbană curentă din Sfântu Gheorghe.

  • Spații în Plus: înseamnă identificarea și activarea unor spații din Sfântu Gheorghe, precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară.
  • Subiecte în Plus: înseamnă aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară din Sfântu Gheorghe generează o dezbatere și schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect în sine cât și de abordarea folosită în implementare.
  • Comunitate în Plus: înseamnă evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a inițiativelor și poveștilor individuale ce pun accent pe diversitate și pe multiculturalitatea orașului, ce pun în prim-plan acceptarea diferențelor, spiritul civic, responsabilitatea socială și un spirit cetățenesc activ, precum și contribuie la educația și maturizarea generațiilor viitoare.  
  • Mișcare în Plus: promovarea mișcării și a mobilității locuitorilor orașului, de la transport până la sport, de la campanii de conștientizare până la soluții aplicate.
  • Relații în Plus: consolidarea relației dintre cei din Sfântu Gheorghe plecați și rămași, întărirea motivației de a se întoarce acasă. 

Inițiativele pot fi înscrise între 20 iunie și 20 august pe platforma comonsepsi.ro. Votul public va avea loc, potrivit calendarului estimativ, între 25 august și 15 septembrie, iar inițiativele câștigătoare vor fi implementate între septembrie și noiembrie. Calendarul complet și regulamentul se poate consulta pe pagina comonsepsi.ro.   

Com’On Sfântu Gheorghe se realizează cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Sfântu Gheorghe, fiind organizat de Asociația Culturală și de Tineret Prospero în parteneriat cu Grupul PONT.

(Sursa – comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.