CULTURA 18 mai 2022

Sărbătoarea Muzeelor continuă la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

de Covasna Media | 898 vizualizări

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită în data de 18 mai, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni oferă publicului intrare gratuită la expozițiile de la sediul central, Prima Școală Românească din Sf.Gheorghe și Casa memorială ,,Romulus Cioflec” din Araci, Covasna. 

De asemenea, MNCR vă invită să vizitați și să revizitați Muzeul virtual al Carpaților Răsăriteni (https://muzeu.mncr.ro/), unde veți putea descoperi multe noutăți, în cadrul rubricilor ,,Artă" și ,,Itinerarii culturale", precum și noi materiale în secțiunea de Etnografie, unde veți găsi obiecte cu poveste și interviuri recent încărcate.

Despre muzeu și ziua dedicată muzeelor

Cea mai importantă zi din an pentru instituțiile muzeale, Ziua Internațională a Muzeelor, e celebrată anual din data de 18 mai 1977, an în care a fost instituită de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), „cu scopul de a sublinia rolul important pe care aceste instituții culturale îl joacă în dezvoltarea societății și a comunităților, facilitând schimbul cultural, colaborarea între muzee și publicul din întreaga lume”. Această dată marchează simbolic importanța existenței instituției muzeale, cu urmărirea în permanență a îndeplinirii acelei misiuni pe care fiecare muzeu și-o asumă.

În 2022, tema propusă de ICOM pentru Ziua Internațională a Muzeelor este „Puterea muzeelor”. În ce constă această putere a muzeelor dacă nu în imensul potențial educativ, în posibilitatea de a schimba în bine societatea, într-o readucere permanentă în prezent a trecutului, cu toate punctele de apogeu pe care acesta le-a atins, cu toate lecțiile din care avem de învățat? Lecții ce niciodată nu se vor epuiza.

Muzeul este deopotrivă un loc și o entitate culturală cu o finalitate dintre cele mai complexe. Sunt nenumărate aspecte pe care numai un muzeu le poate face pentru o societate. Muzeul este “casa” unor obiecte cu valoare culturală deosebită (istorică, artistică, memorialistică și nu numai). Muzeul face posibilă materializarea unui concept, a unei lecții din istoria omenirii ori a unui aspect imaterial al acesteia. În muzeu ne dăm întâlnire cu istoria și cu cele mai valoroase dintre comorile omenirii. Preocuparea permanentă a muzeului este relația dintre om și realitate - realitatea istorică în raport cu realitatea curentă, o relație revizitată mereu. 

Care este rolul muzeului în comunitate?

Muzeul are misiunea unică de a proteja patrimoniul cultural la nivel local, regional, județean sau național, de a oferi educație nonformală și de a fi la dispoziția publicului ca parte dintr-o industrie mai vastă a petrecerii timpului liber.

În prezent, lumea se poate bucura de numeroase muzee, care cercetează și valorifică nu numai aspecte legate de trecut, de istoria omenirii cu toate domeniile și nuanțele acesteia, ci și unele care se ocupă cu studiul și documentarea prezentului și chiar a viitorului. Muzeul de azi este un spațiu interdisciplinar, un loc de mediere între demersul științific, intelectual și larga audiență. Muzeul zilelor noastre este o instituție vie, dinamică, aflată într-o permanentă schimbare și reconfigurare.

Cosmina M. Oltean

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.