CULTURA 7 aprilie 2023

Săptămâna Designului, în luna mai, la fosta Fabrică de Ţigarete din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1126 vizualizări

Fosta Fabrică de Ţigarete din Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 10-14 mai, Săptămâna Designului, un eveniment în cadrul căruia vor fi organizate expoziţii, ateliere de creaţie, reuniuni profesionale, mese rotunde şi o paradă a modei, au anunţat, joi, organizatorii.

Potrivit acestora, Săptămâna Designului, ajunsă la cea de-a patra ediţie, se doreşte a fi atât un cadru de prezentare a designerilor locali, cât şi un spaţiu de întâlnire între designeri din ţară şi străinătate.

„Design Week a fost realizat cu două scopuri: unul pentru a crea un forum al meseriei de designer, pentru că sunt mulţi designeri tineri care au început să activeze în oraşul Sfântu Gheorghe, în zona aceasta a Transilvaniei, şi să arătăm şi publicului larg ce credem noi despre cuvântul ăsta magic care foloseşte la toate: design. Săptămâna Designului va avea mai multe evenimente, vor fi mai multe expoziţii deschise simultan, o să fie o paradă a modei, o să fie workshop-uri, o să fie invitaţi designeri profesionişti care au plecat din această zonă a ţării şi au ajuns vedete (...) Un aspect iarăşi foarte, foarte important: am ţinut să fie invitate universităţi de specialitate. Anul ăsta, o să fie o serie întreagă de universităţi de design şi o să fie şi designeri din zonă, din Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna, care deja profesează, designeri tineri care încearcă să-şi prezinte lucrările în diferite domenii de design”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei Focus Rectus, Damokos Csaba, unui dintre iniţiatorii evenimentului.

Kovács Zenkő-Bernadett, coorganizatoare a evenimentului, a menţionat că printre instituţiile invitate se numără Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea Creştină „Partium” din Oradea, Universitatea „Metropolitan” din Sopron şi din Budapesta, precum şi Universitatea Naţională de Arte. Cu acest prilej va fi prezentată şi expoziţia Smart Hungary a Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, care va aduce 24 produse dezvoltate în ţara vecină, grupate pe şapte teme, cum ar fi smart city, smart mobility, smart home, smart pleasure, smart agriculture, smart healthcare şi smart sport.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, a subliniat că spaţiul de desfăşurare a Design Week nu a fost ales întâmplător, ci pentru a testa potenţialul acestei clădiri cumpărate anul trecut de autorităţile locale cu scopul de a o reabilita şi a o introduce în circuitul public.

„Eu consider că paleta artistică a oraşului nostru este foarte diversă, dar segmentul acesta de design nu a fost în ultima vreme prezentat printr-un eveniment mai mare (...) Împreună cu organizatorii dorim să creăm o oportunitate de a ne întâlni cu aceşti designeri, cu oameni creativi (...) În acelaşi timp, alegerea locaţiei nu a fost întâmplătoare, ci pentru că scopul viitor al fostei Fabrici de Ţigarete nu este încă pe deplin concretizat, iar aducând diferite teme, diferite evenimente, diferite festivaluri în complexul de clădiri încercăm spaţiul şi încercăm să găsim cele mai bune oportunităţi pentru viitorul fabricii. Deci, folosim şi testăm atât caracteristicile interne, cât şi cele externe ale clădirii prin aceste workshop-uri, parada modei, prin expoziţii ca să vedem cum putem crea un spaţiu potrivit”, a declarat Vargha Fruzsina.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, al Consiliului Judeţean Covasna şi al Centrului de Artă din Transilvania, acesta din urmă participând şi cu o expoziţie de sculptură mică din ceramică.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Jakab István Barna, a declarat că evenimentul se adresează nu doar publicului din Sfântu Gheorghe, ci tuturor celor care doresc să vadă care sunt noile curente în design şi cum ne influenţează viaţa de zi cu zi.

„Alături de Primăria Sfântu Gheorghe şi noi, Consiliul Judeţean, finanţăm acest eveniment. Noi, Consiliul Judeţean Covasna, construim poduri, construim spitale, construim drumuri, dar în ultimii ani ne-am dat seama că trebuie să construim şi o comunitate şi evenimentele de genul acesta sunt foarte bune pentru a construi o comunitate. În al doilea rând, vrem să ne jucăm un pic şi cu mentalitatea asta existentă aici în judeţul nostru. Poate aţi auzit şi dvs. de foarte multe ori că «e bine şi aşa, merge şi aşa, e OK». Design-ul înseamnă să depăşim această mentalitate, să putem să ne gândim mai departe decât patru pereţi albi şi să aducem viaţă în interiorul unei case sau să avem un mobilier altfel, de exemplu, care să dea ceva în plus la orice temă, pentru că design-ul se aplică peste tot”, a declarat Jakab István Barna. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.