CULTURA 23 iulie 2021

S-au terminat taberele de creație ale Trupei Osonó și Școlii Populare de Arte și Meserii

de Covasna Media | 589 vizualizări

Săptămâna trecută s-au desfăşurat două tabere organizate de Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe: Ediția6  a Taberei Interetnice, și prima ediție a Taberei de Teatru. Datorită rezultatelor şi impactului în rândul participanţilor, cele două tabere se cer continuate, aşadar vor fi organizate și anul viitor.

La Tabăra Interetnică au participat 18 tineri români şi maghiari din Galați, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și din diferite localități ale judeţului Covasna. Atelierele au fost coordonate de Fazakas Misi, conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câștigător al Premiului UNITER pentru debut, în anul 2017. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.

Tot la Valea Crișului, în Pensiunea Casa cu Flori, paralel cu Tabăra Interetnică s-a desfășurat Tabăra de Teatru, cu ateliere care au fost conduse de actorul Trupei Osonó, Mucha Oszkár. Tabăra le-a propus participanţilor diverse şi complexe exerciţii teatrale şi confruntări cu propriile resurse creative, pe tema artei actorului, care însemnau 8 ore de muncă pe zi. 

Scopul taberelor: promovarea unor formule  inovatoare de educație interculturală, care să le deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică; facilitarea comunicării şi a descoperirii reciproce între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.

Câteva mărturii despre felul cum au receptat participanţii experienţele trăite în Tabăra Interetincă şi Tabăra de Teatru:

Orsolya Szilágyi: „Teatrul Osonó mi-a arătat o cale de a-mi depăşi  inhibițiile și frustrările. Mi-a arătat ce e teatrul adevărat, modul în care se dezvoltă și se împlinește, cum se sprijină pe valori reale. Acum știu care este calea, pe care merită s-o urmez. Drumul pe care poți să fii tu însuţi, chiar și fără vorbe.”

Baló Nonó: „În tabăra asta am trecut prin niște stări pe care le-am trăit atât de intens, cum nu mi s-a mai întâmplat până acum în viața mea. Nu o să uit niciodată sentimentul special pe care mi l-a provocat faptul că fac parte dintr-un grup, dintr-o comunitate care m-a acceptat. În orice clipă și cu oricine din tabără am putut să fiu eu însumi. În foarte scurt timp am putut să clădim încrederea dintre noi. Am putut să fiu sigur de mine la ateliere, dar și în alte activități.”

Beáta Csürös: „Tabăra asta a fost cea mai bună dintre toate cele la care am participat până acum. Am învățat și m-am distrat în acelaşi timp. Am cunoscut prieteni noi, am avut și petrecere, dar am putut să şi-mi aprofundez  cunoştinţele în domeniul teatrului. Și cel mai important lucru este că am reuşit să nu-mi mai fie frică de propria mea voce sau de gândurile mele.”

Örs Simon: „Tabăra asta e de neuitat. Cele cinci zile au trecut foarte repede, dar când mă gândesc la toate cele petrecute, tabăra asta mi se pare ca o altă viață. Am putut să pătrund  într-o altă viață, care până acum a fost foarte departe de mine, iar acum m-a prins foarte tare.”

Barbara Fazakas: „În tabăra asta am primit niște lucruri pe care niciodată nu le-am căpătat altundeva. Am descoperit că și în mine există empatie și energie. Niciodată nu m-am gândit că există o formă de teatru în care nu jucăm cu măști pe sufletele noastre, ci ne descoperim pe noi înșine prin alţii. Niciodată nu m-am gândit că e atât de important pentru un actor să se cunoască atât de bine pe el însuși.”

(Sursa: Facebook/Teatrul Independent Osonó)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.