CULTURA 3 august 2023

S-a semnat contractul pentru construcția Muzeului Comunismului din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1134 vizualizări

Un pas important în direcția realizării Muzeului Comunismului din Sfântu Gheorghe a avut loc miercuri, 2 august a.c. Primarul municipiului, Antal Árpád, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, proprietarii firmelor Baumeister, Fekete Mihály, Conico – Szőcs Gyula, și Planshow – Pál Zsigmond, au semnat contractul de proiectare și construcție. Muzeul, care va fi amplasat în depozitul de tutun al fostei fabrici de ţigarete din oraş, are termen de finalizare începutul anului 2026.

La semnarea contractului, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád a precizat faptul că autoritățile au cumpărat complexul fostei fabrici de ţigarete în urmă cu doi ani și, de atunci, clădirea monument industrial a găzduit mai multe evenimente.

Proiectarea și construcția Muzeului Comunismului vor fi realizate de un consorțiu de companii locale, cu un termen de 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcție.

„Am început deja să demolăm clădirile anexe care parazitau clădirile monument istoric, începe să se contureze funcţionalizarea spațiilor, dar este un proces de durată. În cazul proiectării și construcției Muzeului Comunismului, lucrăm cu firme cu care am realizat deja o serie de proiecte, şi considerăm că este important să lucrăm cu firme locale și cu profesioniști locali, pentru că astfel vom contribui inclusiv la bunăstarea familiilor din Sfântu Gheorghe”, a declarat primarul Antal Árpád.

Totodată, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a menționat că muzeul va găzdui o expoziție interactivă, care va prezenta evenimente din timpul regimului comunist pe plan local și că este important să fie implicați experți și istorici locali.

„Scopul construirii acestui muzeu, unic în țară, nu este doar acela de a crea un nou spațiu cultural și comunitar în Sfântu Gheorghe, ci și de a atrage mai mulți turiști și vizitatori în oraș. Expoziția permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacționând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogați și apoi trimiși în camera corespunzătoare în funcție de răspunsurile lor. Puteți afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveștilor deportaților, puteți închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar și pene de curent și robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă. Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte și un lift interactiv, puteți încerca inclusiv să evadați din Escape Room. Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educație muzeală, dar și două spații de expunere pentru expoziții temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă și o cafenea în aer liber pe acoperiș”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții primăriei.

Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție depășește suma de 59.5 milioane de lei, plus TVA, din care aproximativ 54,3 milioane de lei (peste 11 milioane de euro) reprezintă finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această sumă din fonduri europene, alocată pentru realizarea muzeului, reprezintă de două ori mai mult decât a costat întregul complex de clădiri, a subliniat primarul  Antal Árpád.

Foto Observatorul de Covasna și Antal Árpád/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 3 august 2023
dupa 40 de ani, cind de-abia vor mai fi in viata citiva fosti detinuti, tortionari si martori, tot un fel de musamalizare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.