CULTURA 22 martie 2021

S-a deschis expoziţia Libertatea multicoloră a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, la Casa cu Arcade

de Covasna Media | 1894 vizualizări

Libertatea este multicoloră

„Ți-ai putea găsi tinerețea; 

între pereții umezi de ciment 

îți poți imagina puțină libertate 

am crezut. " (Attila József)

Muzeul Național Secuiesc deschide un spaţiu de dialog între creaţiile de artă plastică şi artefactele Colecției de istorie a instituției, pentru a da direcţie, formă și culoare memoriei evenimentelor şi a  figurilor Revoluției din 1848-49.

 Expoziția își propune să provoace vizitatorii nu doar prin crearea unor inedite relaţionări între opere de artă niciodată prezentate în public sau recent achiziţionate, ci şi prin sintetizarea modului în care artişti de diferite stiluri meditează asupra conceptului de libertate, sau asupra evenimentelor Revoluţiei paşoptiste şi a figurilor istorice care devin legendare. 

 Locul central în Expoziţie îl ocupă pictura în ulei a artistului orădean de renume mondial, Miklóssy Gábor (1912–1998). Este o lucrare realizată la doar o sută de ani de la izbucnirea războiului de independenţă, pictură cu care Muzeul şi-a îmbogăţit recent Colecţia. Celelalte trei lucrări ale artistului pot fi văzute în sala unde este deja  expus tabloul care îl reprezintă pe  Áron Gábor, punând astfel în valoare diversitatea coloristică a lucrărilor.

Prezentăm în Expoziţie şi o gravură a lui Gusztáv Cseh (1934–1985) despre Áron Gábor, precum și studiul pe această temă al lui Jenő Gyárfás (1857–1925). În acelaşi timp, este expus și studiul  graficianului Lajos Nándor Varga (1895–1978),  un captivant desen cu cerneală, intitulat Moartea lui Áron Gábor.

Pentru prima dată este expusă pictura în ulei Lármafák / Focuri de alarmă a lui  Sándor Szopos (1881–1954),  recent achiziționată,  precum și serigrafiile graficianului contemporan  Győző Somogyi (1942–), deținător al Premiului Kossuth.

În completarea operelor de artă plastică, se pot vedea opere de artă din Colecția istorică a Muzeului. 

Expoziția poate fi vizitată la Casa cu Arcade (Sfântu Gheorghe,  P-ța Libertății nr. 7) până în 21 mai 2021, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 16,00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 10,00 – 14,00.

(Sursa: Comunicat Muzeul Național Secuiesc)

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.