CULTURA 13 martie 2019

Reuniunea „Români pentru români” deschide „Primăvara culturală” la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 888 vizualizări

„Primăvara culturală” de la Sfântu Gheorghe, tradiţionala manifestare organizată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, va începe joi, cu o masă rotundă având ca temă „Români pentru români. Solidaritate cu românii din Covasna şi Harghita”, la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai unor asociaţii din ţară care au sprijinit, de-a lungul timpului, activitatea cultural-ştiinţifică şi civică din această parte a ţării.

În programul „Primăverii culturale” mai sunt cuprinse conferinţa „Aspecte ale integrării judeţelor Ciuc, Odorhei şi Treiscaune în realitatea politică, economică, socială şi culturală a României Mari”, ce va avea loc pe 19 martie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi participarea, pe 15 martie, la Hramul Bisericilor „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe şi Valea Zălanului.

În 26 martie şi 11 aprilie, tot la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, va avea loc lansarea unor noi volume apărute la Editurile „Grai Românesc”, „Eurocarpatica” şi „Ştefadina”, printre care „De pe meleaguri covăsnene, la Alba Iulia. Marşul Centenarului Marii Uniri - 1918-2018. Repere monografice”, volum îngrijit de Florentina Teacă şi Marian Ştiopu, „Tulgheş. Din tezaurul etnografic românesc” de Lăcrămioara Pop şi „Procesul optanţilor unguri. Mărturii documentare din arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze”, coordonat de dr. Codrin Dumitru Munteanu şi dr. Dorel Buşe.

„Primăvara culturală” se va încheia pe 12 aprilie cu simpozionul „Acţiuni întreprinse de România în anul 1919 pentru apărarea Hotărârilor de Unire cu ţara adoptate la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia”, la care vor participa reprezentanţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti şi cu o şezătoare de încondeiat ouă, organizată de Fundaţia „Mihai Viteazul” în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Prima ediţie a „Primăverii culturale” a avut loc în martie 1994, la iniţiativa reprezentanţilor comunităţii româneşti din judeţul Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.