CULTURA 9 mai 2018

Retrospectivă - primele patru zile de REFLEX4

de Covasna Media | 960 vizualizări

Ajuns la cea de-a patra ediție, Festivalul Internațional de Teatru REFLEX a devenit deja un punct de atracție pentru iubitorii de artă teatrală din întreaga țară, fiind unul dintre cele mai așteptate evenimente din domeniu.

Selectând atent spectacolele incluse în agenda festivalului, organizatorii au surprins încă din primele zile publicul care, de vineri până luni, a putut urmări unele dintre cele mai interesante propuneri regizorale. Deși variate prin forma de prezentare, prin modul de abordare, interpretare și artificii de regie, spectacolele de până acum s-au intersectat într-un punct comun, respectiv tematica REFLEX4, care invită la o „călătorie“ spre aflarea sensului de a fi în lume și în Univers.

Astfel, în prima zi a festivalului, vineri 4 mai, artistul spaniol Farruquito și trupa sa au introdus publicul în atmosfera de sărbătoare a festivalului pe ritmuri de flamenco, surprinzând prin talent, autenticitate și puterea de a improviza, așa cum anunțau încă din denumirea show-ului, „Improvisao“. Prezența spaniolilor pe scena de la Sfântu Gheorghe a fost posibilă și prin aportul Institutului Cervantes din București, partener al evenimentului.

Cel mai impresionant spectacol al primelor zile de REFLEX4 a fost declarat de public ca fiind „Songs of Lear“, realizat de regizorul polonez Grzegorz Bral de la Song of the Goat Theatre din Wrocław, a cărui abordare inedită a celebrei piese shakespeariene „Regele Lear“ a cutremurat spectatorii la fiecare reprezentație.

Extins și către Miercurea Ciuc, REFLEX4 a pus iubitorii de artă teatrală față în față cu puterea corozivă a regretelor, a mustrării de conștiință și a remușcărilor, aducând duminică pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor povestea unei familii incapabile să își trăiască prezentul din cauza unei prea puternice legături cu trecutul maladiv. Prin prezența lor impunătoare, timp de peste trei ore, actorii Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și regizorul de origine ucraineană Andriy Zholdak au ținut spectatorii cu sufletul la gură cu scene memorabile din cadrul spectacolului „Rosmersholm“.

Directorul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, cunoscutul regizor Bocsárdi László, a pus într-o lumină nouă povestea celebrei Alice, personajul inventat de prozatorul britanic Lewis Carroll. Într-un show muzical, cu efecte vizuale spectaculoase și apariții stranii ale unei lumi plăsmuite de imaginația eroinei, a fost adusă în atenția publicului tematica devenirii umane și a căutării de sine la vârsta adolescenței.

În zilele ce vor urma, până miercuri 16 mai, când festivalul se încheie, sărbătoarea teatrală continuă în cadrul REFLEX4 cu noi surprize artistice, dar și cu muzică bună și o atmosferă boemă de care spectatorii se pot bucura seară de seară venind în curtea interioară a Teatrului Tamási Áron, unde DJ talentați vor delecta ascultătorii cu ritmuri festive și antrenante.

De asemenea, cei ce nu au reușit să își procure bilete la toate spectacolele REFLEX4 pe care doresc să le vadă mai au șansa să o facă în zilele următoare când încă mai sunt disponibile bilete pentru următoarele reprezentații: „Sacrificiu de primăvară“ (She She Pop, Berlin), „Wolfgang“ (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ) și „LIFT - Boys Will Be Boys“ (M Studio, Sfântu Gheorghe). Biletele se găsesc la Biroul de Evenimente din centrul orașului sau online pe site-ul festivalului www.reflexfest.ro

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.