CULTURA 22 august 2017

PulzArt ediția a V-a: atenție acordată generației Z

de Covasna Media | 727 vizualizări

Diferențele dintre generații și posibilele tensiuni dintre acestea sunt subiecte nemuritoare, care ar trebui să fie abordate în orice vremuri. Dar ce știm cu adevărat despre tinerii de azi? Știm că s-au născut în noul mileniu, știm că au mai multe denumiri: generația Z sau „nativii digitali”. Jocul SMS și expoziția care deschid cea de-a 5-a ediție pulzArt încearcă, printr-o expoziție a selecțiilor mesajelor trimise prin SMS sau alte platforme de chat, să aducă tinerii mai aproape de restul generațiilor. Expoziția va putea fi vizionată pe balustrada podului peste râul Olt, pe parcursul întregii perioade a festivalului pulzArt.

Expoziția organizată în cadrul Anului Participării Comunității este o compilație a schimbului de mesaje depuse în mod voluntar, oferind astfel un fel de introspecție în viața emotivă, în gândurile tinerilor. Vernisajul expoziției reprezintă totodată și deschiderea oficială a celei de a 5-a ediții a festivalului pulzArt.

Anul acesta, Festivalul de artă contemporană pulzArt, ediția a 5-a, va avea loc în perioada 31 august – 3 septembrie și va depăși din nou granițe, va ridica semne de întrebare și va încuraja participanții să fie deschiși și să considere că merită să exploreze, să cunoască împreună diferitele eforturi artistice care au loc în lumea contemporană. „În acest an am reușit să creăm un program internațional puternic, două producții muzicale și una de teatru din Marea Britanie, dar vom avea invitați chiar și din Germania, Franța, Austria, Polonia și Japonia. Cu toate acestea, considerăm că este important ca și artiștii locali să fie puși în valoare, un exemplu al unei colaborări frumoase fiind faptul că Anchorsong-ul japonez va apărea pe scenă alături de cvartetul local String Quartet”, a menționat Barta Mónika, coordonatoarea festivalului pulzArt.

Și anul acesta, numitorul comun al producțiilor invitate este creativitatea artistică, majoritatea interpreților caută drumuri noi, arta lor fiind caracterizată de fuziune și de nevoia de experimentare. Festivalul va cuprinde din nou întregul oraș, timp de patru zile municipiul fiind învăluit de producții muzicale, artistice, literare, teatrale, de discuții, intercalate cu petreceri, oferind posibilitatea de a face cunoștință cu alte culturi.

Spectacolul de umbre „Rățușca cea Urâtă”, prezentat de teatrul britanic „Finger & Thumb Theatre” prezintă o lume magică, în timp ce utilizând într-un mod creativ obiecte cotidiene, încântă publicul cu umor. Tot în cadrul celei de-a 5-a ediții a Festivalului PulzArt, publicul va putea viziona spectacolul de teatru al filmului semnat de Hajdu Szabolcs, distins cu mai multe premii, intitulat „Ernelláék Farkaséknál”.

Expoziția de fotografii intitulată „Crosstalk” de Hajdú Tamás prezintă cartierele de blocuri deteriorate, cunoscute de noi, pline de dragoste, umor și sensibilitate. Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA va oferi posibilitatea participării la object mapping, adică la proiectări în spațiu, creația de lumini a artistului vizual Bordos László Zsolt, cunoscut pe plan internațional, inspirându-se din forme geometrice.

Lume muzicală contemplativă

Muzica trioului Mammal Hands din Marea Britanie este determinată de jazz-ul contemporan, dar trupa se inspiră deseori și din muzica ezoterică islamică, care este în căutare de adevăr, cât și din muzica tribală a ritualurilor shamanice din Africa sau muzica populară din Europa de Est.

Muzica oferită de Persian Empire din Germania combină în esență sunetul DJ cu jazz-ul, dar oferă suficient loc și pentru toate tipurile de melodii bazate pe tobe: intenția muzicianului este ca prin supunerea în fața unei provocări creative să creeze un sunet din ce în ce mai divers, mai colorat din punct de vedere artistic. Baza muzicii Kimyan Law din Austria, originar din Congo, este dată de drum&bass, însă se caracterizează prin ludic, în care apare adesea impactul Congo, iar muzica tribală, instrumentele muzicale africane schimbă dramatic sunetul.

Cei trei producători de muzică contemporană japoneză alcătuiesc Tokyo Sound Land. Ametsub, Daisuke Tanabe și Anchorsong își construiesc muzica live, la care asociază și un spectacol vizual. La cea de-a 5-a ediție pulzArt trupa apare într-o formă cu totul nouă: Ametsub și Anchorsong reprezintă Tokyo Sound Land, amândoi având producții individuale, dar spectacolul lui Anchorsong va avea loc în colaborare cu cvartetul de coarde din Sfântu Gheorghe – String Quartet. Muzicienii cvartetului de coarde sunt Bocsárdi Magor, Kónya Ütő Bence, Lőrinczi Zsolt și Daniel Ardeleanu.

La granița dintre genuri

În producția intitulată Hakanaï, duoul Adrien M & Claire B din Franța combină dansul haiku cu arta digitală. Este un spectacol coregrafic solo care se desfășoară în fața spectatorului printr-o serie de imagini în mișcare.

Producția polonezului Janek Turkowski „Margarete” are o poveste specială, în 2008 autorul a găsit 64 de bucăți de role de film de 8 mm, într-o piață de vechituri în apropierea graniței polono-germane. Pe role se vede o femeie din Germania de Est, așa-numita Margarete Ruhbe. Bazându-se pe aceste role de film, creatorul reconstruiește viața doamnei.

Selecție de scriitori la pulzArt

Participanții la pulzArt se vor putea întâlni și cu una dintre cele mai cunoscute figuri din literatura română contemporană, care aparține generației din anii '80, Florin Iaru, poet, prozator și publicist din București, redactor al revistei satirice săptămânale Cațavencii. Partenerul de conversație al poetului va fi Adrian Lăcătuș, critic literar din Brașov.

Ce se poate spune despre Peer Krisztián, în afară de cele spuse de el însuși? Poate că nu este o exagerare să spunem că rar ne întâlnim cu un artist cu un astfel de clarviziune și autoreflecție, care vorbește la fel de deschis despre momentele cele mai intime ale vieții sale, cât și despre moartea iubitei sale, care i-a inspirat noul volum, cât și despre scena literaturii maghiare contemporane și locul său în aceasta. Poetul din Ungaria vizitează pentru prima oară municipiul Sfântu Gheorghe, partenerul său de conversație fiind Fekete Vince.

Programul detaliat va putea fi vizionat în curând pe pagina www.pulzArt.ro.

▶ Organizatori: Casa de Cultură Municipală „Kónya Ádám”, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

▶ Co-organizatori: Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană Magma, Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers”

▶ Parteneri: Consiliul Județean Covasna, Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – Háromszék, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul de Mișcare Studio M, Teatrul de Păpuși Cimborák, Centrul de Artă Transilvană, Casa cu Arcade, Asociația Culturală și de Tineret MUKKK, Kónya et Kónya Ponopol, Galeria Köntés, Ceainăria Tein.

▶ Susținut de Fondul Cultural Național (FCN), Societatea Scriitorilor din Ungaria (Szépírók Társasága)

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.