CULTURA 10 ianuarie 2023

Profesorul Petre Străchinaru, omagiat la 80 de ani, de Ziua Culturii Naţionale

de Agerpres | 838 vizualizări

Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe organizează săptămâna aceasta o suită de manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale, în cadrul primei acţiuni, programată marţi, urmând să fie omagiat profesorul şi omul de cultură Petre Străchinaru, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Manifestările consacrate Zilei Culturii Naţionale vor continua vineri, 13 ianuarie, ora 14,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, sub genericul „Permanenţe eminesciene”, cu conferinţa „Intelectuali români din judeţele Covasna şi Harghita cu preocupări literare” şi duminică, 15 ianuarie 2023, la Voineşti-Covasna, cu lansarea programului cultural „Mihai Eminescu şi Transilvania”.

Manifestările sunt organizate în colaborare cu Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc şi Asociaţia GRIT din Covasna.

Profesorul Petre Străchinaru, născut în 10 ianuarie 1943 în Lespezi, judeţul Iaşi, şi-a dedicat cea mai mare parte din viaţă culturii şi artei, conservării şi promovării patrimoniului material şi spiritual, păstrării identităţii naţionale a românilor din judeţul Covasna, precum şi consolidării relaţiilor dintre comunitatea românească şi cea maghiară.

În 1975, Petre Străchinaru a devenit primul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, în 1987 a fost numit vicepreşedinte al Comitetului pentru Cultură Covasna, iar între 1989 şi 2000 a fost consilier în Inspectoratul pentru Cultură Covasna şi director al Centrului de Cultură Arcuş. În perioada 2004-2008 a fost deputat din partea PDL în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei de cultură.

În 2004 a fost decorat cu medalia Meritul Cultural clasa l, categoria F pentru promovarea culturii, în anul 2011 a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, iar în anul 2013 i s-a decernat premiul Pro Urbe din partea Consiliului Local municipal.

Petre Străchinaru a contribuit, printre altele, la înfiinţarea Teatrului „Andrei Mureşanu”, a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti şi la realizarea statuii sfântului ierarh Andrei Şaguna din Sfântu Gheorghe, la înfiinţarea Galei tinerilor laureaţi de la Arcuş, la restaurarea mai multor biserici ortodoxe din judeţul Covasna şi a icoanelor de patrimoniu din colecţia Muzeului Spiritualităţii Româneşti, la editarea micromonografiilor bisericilor-monumente istorice din judeţul Covasna, precum şi a mai multor albume de artă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.