CULTURA 17 aprilie 2020

Prima participare TAM la un festival internațional de teatru online și programul săptămânii viitoare

de Covasna Media | 2148 vizualizări

După trei săptămâni de activitate online, Teatrul „Andrei Mureșanu”, care în ultimii ani a derulat numeroase proiecte prin care și-a promovat producțiile atât în țară, cât și în străinătate, continuă să se afirme și în mediul virtual, participând la International Online Theater Festival for Young People ”Better than Us” (Festivalul Internațional de Teatru Online pentru Tineri „Mai buni decât noi”). Denumirea festivalului are în subsidiar convingerea organizatorilor că tinerii vor fi mai buni decât am reușit noi să fim dacă primesc oportunitatea de a se deschide spre cât mai multe evenimente și întâlniri culturale internaționale, care să le ofere o altă perspectivă asupra lumii. 

Inițiat de către organizatorii festivalului pentru tineri și copii, MINIFEST, din Rostov-on-Don, Russia, care anul acesta, pe fondul pandemiei de coronavirus au fost puși în situația de a anula evenimentul în spațiul fizic,”Better than Us” le oferă tinerilor posibilitatea de a participa la un eveniment cultural organizat în realitatea virtuală, de  urmări online spectacole din diferite state ale lumii,  precum și de a analiza și dezbate diferite subiecte. În același timp, festivalul este și o șansă pentru teatrele participante de a-și prezenta spectacolele în fața publicului internațional și a comunității teatrului.

International Online Theater Festival for Young People ”Better than us” se va desfășura în perioada 1-5 mai 2020, la implementarea proiectului participând cinci teatre, între care unul este TAM. În proiect, sunt incluse alte patru spectacole din Germania, China, Italia și Rusia. 

Publicul festivalului va fi format dintr-un grup activ și unul pasiv, diviziune necesară pentru o mai bună organizare a dezbaterilor. Grupul activ va fi format din 15 tineri din diferite țări, cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani, care vor urmări spectacolele online și apoi le vor discuta cu un moderator de la teatru, în cadrul unei conferințe video, în vreme ce grupul activ va fi alcătuit din profesioniști, tineri care lucrează în teatru și stăpânesc bine limba engleză. Astfel, cei din grupul pasiv vor putea participa la conferința video, vor putea adresa întrebări sau vor putea comenta în scris. Invitațiile de participare pentru grupul pasiv, link-urile pentru vizualizarea spectacolelor și ID-urile pentru conectarea la conferințe vor fi postate pe rețelele de socializare și pe site-ul festivalului sau al teatrelor partenere.

Programul festivalului online internațional ”Better than Us” este următorul: 

 • 1.05.2020: ”King of Basements” („Regele subsolurilor”) - Teatrul pentru Copii și Tineret din Dortmund, Germania.
 • 2.05.2020: ”24 Grandmothers” („24 de bunici”) - Teatrul de Artă pentru Copii, XI’an, China.
 • 3.05.2020: ”The Golden Dragon” („Dragonul de aur”), Teatrul „Andrei Mureșanu”, România.
 • 4.05.2020: ”The Ugly Duckling” („Rățușca cea urâtă”) – Compania Factory, Italia.
 • 5.05.2020:  ”I am Basho ” („Eu sunt Basho”) - „Upsala Circus”, Rusia.

La sfârșitul festivalului, participanții sunt rugați să dea un feedback în urma căruia se va decide în ce măsură festivalurile de teatru online sunt necesare, dacă sunt relevante numai în contextul actual sau pot fi utile și în viitor ca mijloc de completare și diversificare a vieții comunității internaționale de teatru. 

De asemenea, Teatrul „Andrei Mureșanu” își va continua programul virtual din perioada carantinei, astfel că spectatorii interesați vor putea urmări, în săptămâna 20-26 aprilie, zilnic de la ora 19:00, următoarele spectacole:

 • Luni, 20 aprilie - „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, regia Eugen Gyemant
 • Marți, 21 aprilie -  „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, regia Carmen Lidia Vidu 
 • Miercuri, 22 aprilie – „Și liniștea are puls”, regia 
 • Joi, 23 aprilie – „Nu chiar 1918”, regia Cristian Ban
 • Vineri, 24 aprilie – „O noapte furtunoasă”, regia Cristian Ban
 • Sâmbătă, 25 aprilie – „Dragonul de aur”, regia Catinca Drăgănescu
 • Duminică, 26 aprilie - „Faust Family”, regia Botond Nagy

Celor care urmează să sărbătorească Învierea lui Hristos le urăm sărbători binecuvântate, iar celor care deja au sărbătorit le spunem „Hristos a Înviat!”. 

Cu cele mai bune gânduri,

Echipa TAM

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.