CULTURA 17 ianuarie 2018

Premiera filmului „Banditul Whisky“, în prezenţa eroului principal, la Cinematograful „Arta“

de Agerpres | 1177 vizualizări

Premiera filmului maghiar „Banditul Whisky“, inspirat de viaţa fostului spărgător de bănci Ambrus Attila, va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie la Cinematograful „Arta“ din Sfântu Gheorghe, în prezenţa eroului principal.

Potrivit reprezentanţilor cinematografului, evenimentul va avea loc pe 27 ianuarie, de la ora 18,00 în sălile Fellini şi Chaplin, iar de la ora 20,00 publicul va avea ocazia de a se întâlni atât cu Ambrus Attila, cât şi cu realizatorii filmului, la Teatrul „Andrei Mureşanu“, aflat în aceeaşi clădire.

Ambrus Attila, poreclit Whiskey Man, s-a născut în 1967 într-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, a fost jucător profesionist de hochei şi devenit faimos după ce a jefuit 27 de bănci în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari.

Prima lovitură a dat-o în 1993, în 1999 a fost arestat, iar ulterior condamnat la 17 ani de închisoare, din care a ispăşit 13, fiind eliberat anticipat pentru bună purtare.

Autorităţile maghiare au reuşit să-l captureze după aproape şase ani de căutări, timp în care devenise deja un personaj celebru şi chiar simpatizat de mulţi oameni.

După ieşirea din închisoare, Ambrus Attila a învăţat olărie şi a devenit mic întreprinzător, iar în urmă cu aproape doi ani, în timp ce se afla la un târg meşteşugăresc la Sfântu Gheorghe, a declarat pentru AGERPRES că întreaga aventura a pornit de la o femeie, dar şi că după ispăşirea pedepsei a mai intrat doar o singură dată într-o bancă, însă nu cu intenţia de a o jefui.

Scris şi regizat de Nimród Antal, filmul a fost lansat pe 22 noiembrie 2017 în Ungaria, iar la Sfântu Gheorghe va fi prezentat cu prilejul aniversării unui an de la inaugurarea cinematografului „Arta“.

În programul evenimentului mai sunt cuprinse prezentarea filmelor documentare „Oameni şi vaci“ şi „În loc de monument“ (vineri, 26 ianuarie), urmată a doua zi de un concert şi proiecţii de filme animate pentru copii, lansarea volumului „MoziMániáim“ semnat de Dancs Árpád şi vernisajul unei expoziţii de afişe de film din colecţia acestuia, precum şi de vizionarea mai multor filme de artă şi aventură.

Cinematografului „Arta“ a fost transferat în 2009 din patrimoniul Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor (RADEF) în cel al municipiului Sfântu Gheorghe, iar în anul 2012 autorităţile locale au reuşit să evacueze chiriaşul discotecii care a funcţionat aici. Pentru modernizarea clădirii, autorităţile locale au investit peste 7 milioane de lei, inaugurarea oficială având loc pe 27 ianuarie 2017.

Potrivit unui bilanţ al Primăriei Sfântu Gheorghe, în primul an de funcţionare Cinematograful „Arta“ a prezentat peste 200 de filme, la care au asistat circa 37.500 de spectatori. Cel mai vizionat a fost filmul maghiar „Kincsem“, care a avut peste 3.300 de spectatori.

Sursa foto - Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.