CULTURA 24 octombrie 2023

Premianții celei de-a VIII-a ediții a Festivalului-Concurs „DbutanT”

de Covasna Media | 701 vizualizări

Sâmbătă, 21 octombrie, s-a încheiat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului-Concurs „DbutanT”, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța. Anul acesta, în centrul competiției s-au aflat coregrafii care au absolvit de curând studiile de specialitate în domeniu. Aceștia au surprins deopotrivă publicul și juriul cu talentul și profesionalismul lor.

Calitatea remarcabilă a coregrafiei celor cinci spectacole din Festival a făcut ca misiunea juriului de a desemna câștigătorii să fie mult mai dificilă decât s-ar fi așteptat. Juriul ediției din 2023 a fost format din cinci personalități din lumea coregrafică, respectiv Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Simona Dabija, Arcadie Rusu și Vava Ștefănescu.

Deși prin regulamentul DbutanT, ar fi trebuit să fie acordate numai două premii, juriul și organizatorii au decis să acorde un premiu suplimentar, datorită nivelului remarcabil al coregrafiilor prezentate. Drept urmare, premiile oferite la finalul celei de-a VIII-a ediții a „DbutanT sunt:

  • Marele premiu – acordat lui Sergiu Diță, care a fost desemnat câștigătorul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului-Concurs „DbutanT”. Premiul constă în realizarea unei coproducții între Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și Centrul Național al Dansului București (CNDB).
  • Premiul Teatrului de Stat Constanța a mers la Andreea Vălean. Aceasta a primit premiul oferit de Teatrul de Stat Constanța, care constă în coordonarea unui workshop comun pentru actorii teatrului și studenții Universității „Ovidiu” din Constanța, workshop ce va fi finalizat cu un spectacol comun, dezvoltat în urma procesului de lucru.
  • Premiul Linotip le-a fost oferit coregrafilor Alice Veliche și Radu Alexandru. Premiul presupune prezentarea la București a spectacolului „Red Line", cu care au participat la „DbutanT”, și susținerea unui workshop de 3 zile la Linotip, până la sfârșitul acestui an.

„Am cunoscut tineri coregrafi extraordinari cu care sigur ne vom mai intersecta în viitor dincolo de cele trei premii acordate”, a declarat Anna Maria Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, în opinia căreia, ediția de anul acesta a Festivalului este una dintre cele mai reușite de până acum.

Ultima seară de festival s-a încheiat cu un spectacol deosebit de sensibil, „Prețul Aurului”, regizat de Eugen Jebeleanu și prezentat de Centrul de Teatru Educațional Replika din București, care a mișcat publicul prin sinceritatea poveștii relatate și prin talentul dansatorilor care au dublat emoțiile și trăirile spectatorilor vădit impresionați de povestea relatată de regizor prin grația și expresivitatea prestației lor.

Pe lângă eforturile echipelor de organizare, această reușită a evenimentului a fost însă posibilă și datorită sprijinului financiar generos al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), al Consiliului Județean Covasna și al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Sprijinul acesteia din urmă s-a manifestat totodată și prin prezența constantă și susținerea viceprimarului, Vargha Fruzsina, apreciate în mod deosebit de organizatori.

În spatele unui eveniment de o asemenea amploare, se reunesc de fiecare dată eforturile și implicarea celor care alcătuiesc echipa tehnică, artistică și administrativă, toate fiind demne de recunoștință pentru munca depusă și pentru profesionalismul demonstrat.

„Le mulțumesc membrilor juriului pentru corectitudine, implicare și vitalitate. Mulțumesc partenerilor și coorganizatorilor noștri de încredere, Teatrul de Stat Constanța, manager Erwin Șimșensohn, și CNDB, manager Vava Ștefănescu. Nenumărate mulțumiri echipelor tehnice și administrative ale celor două teatre organizatoare. Aș vrea să scot în evidență, în mod deosebit, băieții de la sunet și lumini, Bako Zoltan și Magyar Csaba, care au făcut spectacolele atât la Constanța, cât și acasă. A fost pentru ei un adevărat tur de forță. Aduc, de asemenea, mulțumiri speciale Fatmei Mohamed pentru contribuția ei la selecția celor cinci spectacole finaliste. Mulțumim pentru fotografiile excelente lui Volker Vornehm și pentru video lui Marius Ciocîrlan. Mulțumim, bineînțeles, și finanțatorilor noștri, AFCN, Consiliu Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, și, nu în ultimul rând, tuturor colegilor care au muncit intens la acest festival. Rezultatele eforturilor noastre, ale tuturor, s-au văzut din plin, pentru că putem spune fără falsă modestie că a fost o ediție de succes. Mulțumiri călduroase și publicului care, seară de seară, ne umple sala până la refuz”, a mai spus Anna Maria Popa.

Cu prietenie, Echipa TAM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.