CULTURA 15 septembrie 2023

Piese consacrate, spectacole invitate, dar și premiere de neratat: începe o nouă stagiune a teatrelor din Sfântu Gheorghe!

de Covasna Media | 890 vizualizări

Din septembrie, puteți urmări producții din repertoriul noii stagiuni a teatrelor din Sfântu Gheorghe, care și în acest an aduc în fața publicului atât spectacole proprii, cât și spectacole invitate de la teatre importante din țară și din străinătate.

Teatrele din oraș promit experiențe memorabile și piese de excepție, atât din repertoriul propriu, cât și din cel al teatrelor consacrate sau experimentale care sunt invitate și în acest an să prezinte publicului câteva dintre spectacolele lor. Pe lângă acestea, vor avea loc diverse festivaluri și evenimente unice menite să îi facă pe spectatori să se gândească la relația lor cu aspectele vieții de zi cu zi și nu numai.

Teatrul „Andrei Mureșanu” pregătește o stagiune de senzație

Toamna deschide o perioadă pe cât de aglomerată, pe atât de antrenantă pentru Teatrul „Andrei Mureșanu”, care invită publicul să urmărească reluări în distribuții noi, trei festivaluri și premiere de excepție. „Richard al III-lea”, regizat de Eugen Gyemant, va „îmbrăca” în această stagiune o distribuție nouă, cu Nicoleta Lefter - noua membră a trupei de teatru și laureată a Uniter - într-unul dintre rolurile principale. De asemenea, revin spectacolele consacrate ale stagiunii trecute, aveți (încă) o șansă să vedeți „Blasted”, „La Ronde”, „Gliese 445”, dar și ultima premieră a verii, „Cum s-a măritat maimuţa, şi-a luat casă şi a găsit fericirea în Orlando”. 

Sâmbătă, 16 septembrie, în cadrul celei de-a 9-a ediții pulzArt, Teatrul „Andrei Mureșanu” va găzdui piesa „Party-Fake news și dezinformare” a companiei de teatru independent Incipient Bucharest. Piesa, semnată de Tom Basden, pusă în scenă de regizorul Alin Uberti, explorează subtilitățile relațiilor umane, dezvăluind efectele comice generate de dezinformare și naivitate. Aceasta este una dintre cele trei spectacole de teatru care vor ajunge la Sfântu Gheorghe în perioada următoare în cadrul unor turnee cofinanțate de AFCN. 

Între 22-27 septembrie, se va desfășura o nouă ediție a „EVA FilmMakers Fest” - primul festival de film dedicat în exclusivitate femeilor regizor din țară și din străinătate. Tot la finalul lunii septembrie va avea loc și cea de-a VIII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT. Ediția din acest an va oferi spațiu, de această dată, coregrafilor debutanți.

Mai multe informații despre bilete și program pe site-ul teatrului: www.tam.ro.

Stagiunea76 la Teatrul Tamási Áron”

Stagiunea 2023-2024 reprezintă cea de-a 76-a stagiune pentru Teatrul „Tamási Áron”, care este pregătit și în acest an să uimească spectatorii cu premiere inedite. În septembrie, trupa de teatru va participa cu spectacolul „Napraforgó” (trad. Floarea Soarelui) la Festivalul de Teatru Contemporan  dráMA, produs de Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, iar la mijlocul lunii octombrie, va organiza o microstagiune, al cărei program va reuni spectacolele „Gyévuska”, „Oxigén”, „Napraforgó” (trad. Floarea Soarelui) și „Conferinţa iraniană”, plus o producţie M Studio,  „romeo@julia.com”, şi un spectacol recomandat de Teatrul „Andrei Mureșanu, din cadrul Festivalului-Concurs DbutanT.

În octombrie, spectacolul „Oxigén”, în regia lui Pálffy Tibor, va putea fi urmărit la București în Programul Festivalului Naţional de Teatru / FNT, unde va avea două reprezentații. În plus, Teatrul „Tamási Áron” plănuiește organizarea unui schimb de spectacole cu teatrele din Miercurea Ciuc și Târgu Mureş. 

În noiembrie vor fi reluate spectacolele „Tóték” (trad. Familia Tót) și „Hullámzó vőlegény” (trad. Mirele imprevizibil), dar se intenţionează reluarea şi altor producţii care încă stârnesc interesul spectatorilor. 

E bine de știut că în limita posibilităților tehnice și de decor, spectacolele sunt supratitrate și în limba română. Mai multe detalii pe site-ul teatrului: www.tasz.ro.

Turnee, producții noi și proiecte internaționale pentru M Studio

În lunile septembrie și octombrie, M Studio va participa la festivaluri și turnee naționale și internaționale, va prezenta în aer liber spectacolul de dans cu foc FIRE FLOW și va susține prima serie de ateliere în cadrul proiectului internațional Beyond Front@: Bridging Periphery - Creative Europe, care își propune să creeze o rețea de dans din Europa Centrală.

Pe parcursul lunii septembrie spectacolul de jonglerie cu foc FIRE FLOW, în coregrafia lui Andrei Oțetaru, se va mai juca de două ori. Reprezentațiile vor avea loc în parcarea fostului Hotel Bodoc pe 14 septembrie, în cadrul pulzArt, de la ora 20:30, dar şi pe 27 septembrie, de la ora 21:00. De asemenea, va putea fi (re)urmărită și piesa „Morix 508”, în regia Simonei Deaconescu (pe 18 septembrie), iar la sfârșitul lunii, pe 30 septembrie, trupa va participa cu spectacolul LIFT la Festivalul de Dans Studio din Eger, Ungaria (ed.XII).

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.m-studio.ro. La spectacolele din Studioul de Dans Háromszék se pot achiziționa bilete pe pagina biletmaster.ro sau de la Casa Municipală de Bilete.

Teatrul de păpuși Cimborák, pregătit să ajungă cu poveștile sale cât mai departe

Şi Teatrul de păpuși Cimborák începe o perioadă plină de evenimente pentru noua sa stagiune, care își propune să ajungă cu poveștile sale la un public cât mai mare și divers. În prima parte a stagiunii, publicul va putea urmări aici două premiere: „Tamási Áron: Szüntelen király” (trad. Tamási Áron: Rege neîncetat), dar și o adaptare pentru marionete a operei „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, în regia lui Fodor Orsolya.

Totodată, vor avea loc prelucrări și ale unor povești populare, dar și reprezentații individuale ale tinerilor păpușari Pánczél Kata și Daróczi Klarissza. Finalul anului readuce în prim plan poveștile de Advent, cu piesa „Betlehem” în haine noi. În martie, trupa va organiza o mini-stagiune pentru a-i atrage pe cei care poate nu au mai fost niciodată la un spectacol de teatru de păpuși. Rămân în  repertoriu și piesele îndrăgite ale stagiunii trecute, iar pe 10 octombrie, Cimborák va putea fi văzut și la Oradea în cadrul Festivalului FUX FESZT. 

Detalii și programul pot fi găsite pe pagina de Facebook a teatrului de păpuși: www.facebook.com/Cimborak.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.