CULTURA 19 iunie 2023

Peste 50 de ii tradiționale, în expoziție la „Brâncuși”

de Diana Pantelimon | 1546 vizualizări

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unei frumoase și valoroase expoziții de cămăși tradiționale românești. Mai exact, 54 de ii au putut fi admirate sâmbătă și duminică, 17-18 iunie a.c., într-o sală frumos amenajată din incinta liceului. Prin acest eveniment s-a marcat mai devreme Ziua Universală a Iei, sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie.

Sâmbătă, la vernisajul expoziției, au fost prezente peste 20 de doamne îmbrăcate în costume tradiționale românești, cu ii cusute de ele, care mai de care mai frumoase și deosebite, din mai multe regiuni ale țării.

„Doamnele care mi-au încredințat aceste minunății expuse sunt din mai multe zone ale țării: Făgăraș, Ploiești, Brașov, Adjud, Aiud, Rupea, Feldioara și sper că n-am omis pe nimeni, îmi cer scuze dacă da. Doamnele au cusut după planșe și după cămăși vechi, ceea ce ne duce mai aproape de cămașa autentică și tradițională românească. Tot ce vedeți în expoziție au un credit de cămăși autentice. Asta mă bucură foarte mult, deoarece cămașa tradițională, din păcate, se vede destul de puțin. Și pe piață, și oamenii îi vedem îmbrăcați în cămăși chinezești. Persoanele care nu știu absolut nimic despre cămăși nu pot face diferența între cămașa autentică și cea chinezească. Sunt fericită că grupurile de șezători s-au înmulțit în țară și doamnele care cos sunt în număr tot mai mare și asta îmi dă speranță că cea tradițională va ieși la suprafață. Și ar trebui să călcăm în picioare cămașa chinezească, ce nu aduce modelele vechi autentice românești. Ele, de cele mai multe ori, sunt de Ucraina, pentru că Ucraina e mai spectaculoasă, pe când ale noastre sunt niște modele mai așezate, mai mult cu forme geometrice. Sudul s-a îmbogățit cu flori mai frumoase, dar cele adevărate sunt compuse din forme geometrice. Pe lângă faptul că sunt cusute manual, iar coaserea unei cămăși poate să ajungă și până la un an, un an și jumătate, sunt cusute pe pânze țesute de doamne din țară, care țes la război pânze de casă. Este un mare avantaj. Materialele care sunt folosite sunt de cea mai bună calitate, mă refer la ațele, firele cu care s-a lucrat, sunt fire din vierme de mătase, cele mai multe, deci mătase naturală, sau arnici, bumbac, fir metalic, paiete suflate în aur. Deci iată că e un plus de bogăție pe cămăși. Ce vedeți aici sunt cămăși de sărbătoare. Cămășile de muncă, pe vremuri, la țărani, erau pe o pânză mai de slabă calitate, pe când cămașa de sărbătoare era cusută pe cea mai fină pânză ce putea să iasă din război”, a spus, la inaugurare, meșterul popular Zorica Donțu, cea care a coordonat realizarea expoziției.

Cele 54 de cămăși tradiționale expuse în cele două zile valorează împreună peste 50 de mii de euro.

„Avem expuse 54 de bucăți, toate autentice, cusute după planșe și după cămăși vechi. Reproduceri valoroase. Ce e aici... cel puțin 1.000 de euro bucata, ca valoare. Deci avem o valoare de 50 și ceva de mii de euro”, a menționat, pentru redacția noastră, Zorica Donțu.

În sala frumos amenajată a putut fi observată și o minunată colecție de sticle special create pentru eveniment, cu fotografii reprezentând țărănci în port popular ale unor pictori celebri și nu numai, create de Traian Penciu din Sfântu Gheorghe. Totodată, vizitatorii au putut admira și o expoziție de pictură realizată de Maria Ciuculan, tot din Sfântu Gheorghe.

Doamnele, din ale căror mâini ies adevărate minuni pe pânză, au pregătit o surpriză îndrumătoarei multora din ele, Vasilica Crișan, din Sânpetru. O doamnă în vârstă de 72 de ani, mult iubită și apreciată. Unsprezece manechine ale expoziției au „îmbrăcat” creațiile ei deosebite. A fost primită cu aplauze, cântec, flori și tort, în semn de stimă și recunoștință.

„Pe Vasilica Crișan am cunoscut-o la șezătoarea din Brașov în urmă cu șapte ani. Este omul care ne-a îndrumat, ne-a pus acul în mână și ne-a dat «drogurile» în buzunar. De atunci ne «drogăm» prin cusut. O iubim toate. Am vrut să-i facem o bucurie, să simtă că e iubită”, a mai spus Zorica Donțu.

„Eu vreau să duc mai departe tradiția”

Meșterul popular Zorica Donțu a mai spus, în cadrul evenimentului de inaugurare a expoziției, că lucrează modele vechi, bogate în simboluri, după planșe sau cămăși peste care a trecut destul de mult timp, pentru a duce mai departe tradiția unei ii autentice.

„De ce am ales eu să cos cămăși după planșe și după cămăși vechi? M-am gândit că nicio pânză nu are o viață extrem de lungă. Eventual în niște condiții speciale de conservare, ferită de lumina soarelui sau de cea artificială. Dar pânza se degradează, are o viață. Poate 100 de ani, poate 200, nu știm exact. Și atunci am ales să cos după cămăși vechi, după planșe. (...) Și am ales aceste cămăși și pe pânză de casă, ca peste următoarea sută, sau 200 de ani, să fiu sigură că se va ști de cămașa autentică așa cum a fost ea. Sunt foarte multe doamne care își doresc o cămașă cusută de ele, dar din lipsa timpului, pentru că femeia modernă este și mamă, și soție, și are și un loc de muncă, nu au timp. Și atunci au ales să coasă un nou tip de cămașă, care este cămașa urbană, destul de simbolic reprezentată, cu un singur rând de model și mai puțină cusătură. Minimalistă, în comparație cu o cămașă foarte bogat reprezentată. (...) Eu vreau să duc mai departe tradiția, și pentru asta, atât eu cât și toate celelalte doamne, coasem cămășile vechi”, a explicat Zorica Donțu.

De Ziua Universală a Iei, cu flori de sânziene, în Brașov

„Această expoziție din Sfântu Gheorghe, de la liceul «Brâncuși», gazda perfectă care s-a oferit să ne ofere spațiul, vine în preîntâmpinarea Zilei Naționale a Iei, 24 iunie. Dar fiindcă în 24 iunie eu voi fi la Brașov, am vrut să fac totuși ceva și la Sfântu Gheorghe. Nu cred că se supără nimeni, important este să fie.

La Brașov, în fiecare an, pentru că eu am început la Brașov, mergem în Piața Sfatului, ducem flori de sânziene, împletim coronițe, ni le punem pe cap, dăruim sânziene fetițelor, trecătorilor. De cele mai multe ori se face și o horă, după care mergem acasă de obicei, dar de data asta vom merge la Reduta, la Centrul Cultural, unde eu am o expoziție de cămăși. Acolo mi-au cerut doar expoziția mea, din cinci exemplare, care sunt în nișele acelea, pe hol, în niște cuburi de sticlă, cinci cămăși noi. Și am dus încă trei perechi de costume, respectiv Muscel, femeie-bărbat, Pădureni, femeie-bărbat, și Beiuș, femeie-bărbat, care sunt puse pe stative, pe manechine pe picior”, a spus, pentru CovasnaMedia și Observatorul de Covasna, Zorica Donțu.

Încă din toamna anului 2021, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, se organizează, în fiecare joi după-amiaza, o șezătoare ca „pe vremuri”. Aici, tot mai multe doamne pasionate de ii, se întâlnesc pentru a învăța din taina cusutului. Atmosfera este una foarte plăcută. Se cântă doine, se spun povești sau poezii, iar ia prinde contur mai repede în mâinile „de aur” ale doamnelor.

Deși de abia anul trecut președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege prin care ziua de 24 iunie devine „Ziua Iei”, comunitatea „La Blouse Roumaine” a sărbătorit pentru prima oară acest eveniment în 2013. Așadar, în România și în comunitățile românești din întreaga lume, ziua universală a iei este sărbătorită la data de 24 iunie (Sânziene sau Drăgaica).

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.