CULTURA 19 noiembrie 2021

Peste 30 de scenete înscrise în Festivalul „Actor Fest – Teatru în comuna ta”

de Covasna Media | 1480 vizualizări

Înscrierile pentru Festivalul – concurs „Actor Fest – Teatru în comuna ta”, care va avea loc în 28 noiembrie, în transmisiune live, online, de la Sita Buzăului, s-au încheiat. Astfel, în cadrul evenimentului vor fi difuzate 32 de scenete, dintre care 30 înscrise la secțiunea de gimnaziu și restul la secțiunea specială, înființată în această ediție. În total, sunt implicați 166 de elevi și 25 de coordonatori de la școli din județul Covasna, dar și din Constanța. Totodată, evenimentul are incluse încă alte două spectacole, în afara concursului, care vor fi puse în scenă de trupa de teatru a Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, 3T și de absolvenții „N.R-Be You!”. 

Școlile participante sunt: la Secțiunea gimnaziu - Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Școala Gimnazială nr.2, Sita Buzăului, Școala Gimnazială nr.3, Sita Buzăului, Școala Gimnazială Zăbrătău, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, Școala Gimnazială Nr.1 Tuzla, din județul Constanța, iar la Secțiunea specială: Casa familială nr.1 și Casa familială nr.2, Întorsura Buzăului.

Numărul mare de înscrieri nu poate decât să mă bucure. 32 de momente înscrise în concurs nu e puțin lucru. Mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat și au reușit să antreneze copiii în acest festival de teatru. (...) Faptul că în festival se mută marea la munte este de asemenea un câștig. Îmi doresc nespus să fie un spectacol reușit, o adevărată delectare pentru cei care ne vor urmări de acasă duminică, 28 noiembrie 2021, începând cu ora 15:00. Momentele speciale pregătite de o parte din membrii trupei N.R.-Be You și de invitații noștri din trupa de teatru 3T vor completa seara dedicată teatrului.  Sperăm să atingem sau să depășim numărul de spectatori virtuali de anul trecut (11.000 de vizualizări)! Așa că în aceste câteva zile până la festival urmăriți-ne pe paginile de Facebook și de Instagram ale  festivalului! Veți face cunoștință cu echipajele înscrise în concurs, cu membrii juriului, cu tot ce presupune evenimentul din 28 noiembrie”, a transmis coordonatoarea principală a festivalului, profesoara Otilia Buzea. 

Înscrierile s-au derulat până în 10 noiembrie. 

De anul acesta, evenimentul are două secțiuni la care s-au putut înscrie participanții, cea adresată elevilor de gimnaziu, respectiv secțiunea specială, adresată copiilor din casele familiale sau medii defavorizate, pentru a oferi astfel șansa și celor de vârste mai mari să intre în echipe și să ia parte la concurs.  

Mă bucur de asemenea că în festival, la secțiunea specială, s-au înscris Casele familiale 1 si 2 Întorsura Buzăului. De ce o secțiune specială? Pentru a le da șansa copiilor din Case familiale să participe în festival indiferent de vârstă, indiferent de ciclul de învățământ”, a punctat coordonatoarea. 

Vor fi acordate premii I, II, III pentru fiecare secțiune în parte. Totodată, marele premiu, adică Trofeul ActorFest, dar și premiul de popularitate, premiul special pentru cel mai bun actor, premiul special pentru cea mai bună actriță se vor acorda câte unul pentru ambele secțiuni!      

Valoarea totală a premiilor este de 4.000 de lei. 

Câștigătorii vor fi aleși de un juriu de specialitate. Președinte va fi, ca și la edițiile anterioare, Anna Maria Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. 

Evenimentul va fi difuzat live, pe pagina de Facebook a festivalului, începând cu ora 15:00. Toate scenetele vor fi filmate și redate în format video, deci actorii nu vor fi, de această dată, din păcate, pe scenă, în fața publicului, din cauza condițiilor impuse de pandemia de COVID-19. Festivitatea de premiere va avea loc în aceeași zi, adică în 28 noiembrie. 

„Actor Fest – Teatru în comuna ta” este un proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului, derulat pe trei direcții: una o reprezintă achiziția unei table interactive, amplasată într-o clasă a școlii „Nicolae Russu”, o altă ramură a fost o excursie organizată vara aceasta la mare, la care au luat parte membrii trupei de teatru a școlii, „N.R-Be You!”, iar a treia este chiar festivalul care va fi difuzat live în 28 noiembrie. 

Evenimentul este organizat de Asociația părinților și cadrelor didactice a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”- Pro Comunitate, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al comunei Sita Buzăului. Parteneri sunt Școala „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Identitatea vizuală a evenimentului a fost creată de Marian Calcea. 

Prima ediție a fost organizată în 2016, când a fost un eveniment zonal, din 2019, pentru că a fost cerere, s-a trecut la nivel interjudețean, iar din 2020 festivalul a devenit unul național. Anul acesta, evenimentul ajunge la ediția a IV-a. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.