CULTURA 11 ianuarie 2018

Personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, prezentate într-un calendar dedicat Centenarului

de Agerpres | 1361 vizualizări

Mai multe personalităţi din judeţele Covasna şi Harghita, care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, vor fi prezentate într-un calendar realizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu prilejul Centenarului.

Printre acestea se vor regăsi patriarhul Miron Cristea, mitropolitul Nicolae Colan, episcopul Justinian Teculescu şi scriitorul Romulus Cioflec, a precizat directorul centrului, dr. Ioan Lăcătuşu.

Potrivit acestuia, calendarul va apărea sub genericul „2000 de ani de dăinuire românească şi 100 de ani de la România reîntregită. Făuritori ai Marii Uniri din judeţele Covasna şi Harghita“.

„Avem în vedere mai multe proiecte în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, printre care şi editarea acestui calendar. (...) Avem o mare, mare şansă şi oportunitate că din această parte de ţară s-au ridicat şi au fost personalităţi de primă linie implicate în pregătirea, în realizarea şi desăvârşirea Marii Uniri. În calendar ne propunem să îi cuprindem, printre alţii, pe patriarhul Miron Cristea, pe mitropoliţii Nicolae Colan şi Alexandru Nicolescu, pe episcopii Iustinian Teculescu şi Emilian Antal, omul politic şi scriitorul Octavian Codru Tăslăuanu, (...) scriitorul Romulus Cioflec, (...), protopopii Aurel Nistor şi Ioan Rafiroiu şi fraţii Vicenţiu şi Isidor Răuca Răuceanu, fost primar al municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv prefect al fostului judeţ Trei Scaune. (...) Fiecare dintre aceste personalităţi, născuţi cu toţii în localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, au avut roluri de cea mai mare importanţă în ceea ce au însemnat evenimentele de acum 100 de ani. (...) Este şi aceasta o modalitate prin care să punem în valoare această contribuţie, deoarece, după cum se cunoaşte, există încă prejudecăţi că această parte de ţară, percepută ca o zonă mono-etnică maghiară, a fost mai puţin prezentă în evenimentele de acum 100 de ani. Iată că şi prin calendarul pe care îl vom edita vom dovedi contrariul“, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Ioan Lăcătuşu.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita a fost înfiinţat la Sfântu Gheorghe în anul 1999 în scopul cercetării, prezervării şi afirmării culturii româneşti din cele două judeţe.

Sursa foto - Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.