CULTURA 1 martie 2023

Oxigén pentru artiştii aflaţi în suferinţă!

de Covasna Media | 782 vizualizări

La începutul lui martie, Teatrul Tamási Áron din  Sfântu Gheorghe a programat două reprezentaţii cu spectacolul-concert Oxigén, prin care se alătură Campaniei Naţionale Artişti pentru artişti, un Program iniţiat în 2002 de Uniunea Teatrală din România / UNITER, cu scopul stimulării solidarităţii de breaslă. Aşadar,  în 1 şi 2 martie 2023, de la ora 19, spectatorii sunt aşteptaţi la Oxigén, încasările rezultate din vânzarea biletelor la aceste reprezentaţii vor fi depuse în Fondul de Solidaritate Teatrală, în sprijinul artiştilor aflaţi în situaţii de viaţă delicate. Pentru buna gestionare a încasarilor în scopul umanitar al Campaniei, biletele la cele două reprezentaţii NU se pot cumpăra online, ci doar de la Casa Centrală de Bilete, de lângă Teatrul Tamási Áron.

Dacă îl vom întreba pe Pálffy Tibor ce înseamnă Oxigén pentru el, ne va răspunde că este mai mult decât un proiect teatral, este un miracol – miracolul naşterii formei, de care tot vorbesc regizorii de teatru, când se întânesc cu lumea unui dramaturg cu care merită să ieşi în scenă. Iar textul lui Ivan Viripaev, Oxigen, cuprinde în el o astfel de lume, cu care Pálffy Tibor  a meritat să iasă în scenă, căci s-a întâmplat miracolul naşterii unui spectacol-concert, într-o formă audio-vizuală de un echilibru perfect şi de o seducătoare forţă expresivă, cum numai marii regizori reuşesc.  Despre Pálffy Tibor, spectatorii din Sfântu Gheorghe, din România şi din Ungaria ştiau că este un mare actor de teatru şi film, dar acum, după naşterea  Oxigén -ului său, mai ştim că el este şi un regizor demn de căutat şi aplaudat. 

Oxigen este unul dintre marile texte ale dramaturgiei contemporane, cu o structură muzicală atipică, care a impresionat oameni de teatru din întreaga lume, dar puţini sunt regizorii care au avut curajul să-l pună în scenă. Pálffy Tibor a avut acest curaj şi a reuşit să construiască, împreună cu echipa sa artistică, un spectacol-concert de o complicată simplitate, care funcţionează ca o gură de aer curat, pentru artişti şi spectatori, deopotrivă. Un spectacol-concert care merită văzut de spectatorii de pretutindeni, inclusiv şi mai ales de spectatorii care vor să transforme întâlnirea cu Oxigén  şi      într-un gest de solidaritate cu artiştii ce trec prin situaţii dificile şi au nevoie de empatia şi generozitatea noastră. Miercuri şi joi, 1 şi 2 martie, protagoniştii spectacolului-concert Oxigén, Korodi Janka şi Kónya-Ütő Bence, vă aşteaptă să descoperiţi ce miracol este respiraţia noastră de fiecare clipă, şi câte şi mai câte trebuie să facă oamenii pentru dreptul lor de a respira. Despre dreptul de a respira este vorba şi în campania umanitară Artişti pentru artişti. Dreptul de a respira al artiştilor aflaţi în suferinţă.

Nina Țînțar 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.