CULTURA 22 noiembrie 2018

„Nu chiar 1918”

de Covasna Media | 1254 vizualizări

Spectacolul prin care Teatrul „Andrei Mureșanu” marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918

Regizorul Cristian Ban și dramaturgul Székely Csaba, împreună cu echipa Teatrului Andrei Mureșanu, marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918. Abordăm tematica în așa fel încât să creăm un spațiu de dialog și punți de legătură între minoritatea românească și majoritatea maghiară din zonă, invitând ambele comunități la un spectacol al cărui text este scris de un dramaturg maghiar și regizat de un artist român. 1 Decembrie este o sărbătoare națională al cărei mesaj nu se transmite întotdeauna pașnic. Este un eveniment cu multiple substraturi care rareori sunt aduse în discuție în același context. Pentru ambele categorii de public, care sunt membre ale uneia și aceleiași comunități locale, spectacolul este relevant prin prisma dialogului intercultural pe care îl deschide.

Plecând de la experiențele anterioare ale TAM în ceea ce privește abordarea cu o oarecare doză de umor a unor subiecte care discută aspecte ale conviețuirii româno-maghiare și ale dialogului intercultural deloc lipsit de provocări semantice, suntem încrezători că și de această dată avem una dintre soluțiile potrivite de a aduce în atenția publicului TAM (unul mixt din punct de vedere etnic) un eveniment care creează, pe alocuri, controverse și neînțelegeri, tocmai datorită modalității unilaterale de prezentare și în termeni extrem de inflexibili.

„Nu chiar 1918 este o piesă cu surprize. Pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem. Ne arată ce am realizat din idealurile din 1918, și cum ne simțim în țara asta, la o sută de ani după Marea Unire. Ne arată de fapt relația dintre bani, fericire și patriotism în România de azi.” (Székely Csaba)

Comunitatea românească din Sf. Gheorghe este una mică din punct de vedere numeric, motiv pentru care și procentul de activități dedicate acesteia este mic în comparație cu numărul de activități culturale dedicate comunității maghiare sau comunității largi. Spre deosebire de evenimentele organizate de majoritatea maghiară, evenimentele culturale ale comunității românești se limitează la invitarea, aproape exclusiv, a membrilor comunității românești. În contextul dat Teatrul Andrei Mureșanu este dator să organizeze activități culturale care să contribuie nu la segregarea dar la coeziunea comunității locale, ai cărei membri, indiferent de etnia lor, au aceleași provocări zilnice, determinate de greutățile economice și sociale.

„Nu chiar 1918 este, înainte de toate, o comedie. În primul rând pentru că vorbește fără perdea despre temele care au marcat România în ultimii 100 de ani. Așa că, rând pe rând, pe scenă vor apărea români, maghiari, politicieni, oameni manipulați, oameni ipocriți, oameni care vor să plece sau oameni care speră că se poate mai bine de atât. Cu toate astea, am repetat mereu în gând cu ideea că e foarte important ca publicul să iasă cu zâmbetul pe buze de la acest spectacol și poate mai optimist în ceea ce ne privește și în legătură cu ce urmează de acum încolo. Dincolo de festivisme și mize politice, îmi dau seama că nu știu cum și ce ar trebui să sărbătorim cu această ocazie. Dar dacă mă uit atent în jurul meu, mă bucur că acum fix 10 ani am ajuns prima dată în acest oraș și am cunoscut această trupă de care mă simt în continuare foarte atașat. Asta e centenarul meu. Așa că mulțumesc Anna, Seba, Ioana, Costi, Elena, Fiscu, Anca, Fatma, Claudia, Dani, Mona, Mirela, Sergiu, Cami, Andreea, Lidia și întregii trupe tehnice.” (Cristian Ban) 

Premiera spectacolului va avea loc în 1-2 decembrie 2018. Ambele reprezentații vor avea loc de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” – Sala Arta.

În distribuția spectacolului publicul îi va putea urmări pe toți actorii TAM: Sebastian Marina, Ioana Costea, Costi Apostol, Elena Popa, Fatma Mohamed, Claudia Ardelean, Anca Pitaru, Ion Fiscuteanu jr., Daniel Rizea, Sergiu Aliuș, Mona Codreanu, Mirela Bucur și Camelia Paraschiv.

Scenografia de Andreea Simona Negrilă și muzica de Konya Ütő Bence. La realizarea spectacolului au contribuit regizorul tehnic Lidia Baciu, luministul Bárbuly Zoltán, sunetistul Magyar Csaba și întreaga echipă tehnică și administrativă a TAM.

Spectacolul este recomandat unui public cu vârsta peste 12 ani. Biletele pot fi rezervate la casieria teatrului și online, prin platforma biletmaster.ro accesibilă și prin intermediul paginii noastre www.tam.ro

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă –

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.