CULTURA 20 septembrie 2022

Momente din organizarea Sesiunii „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”

de Covasna Media | 887 vizualizări

Apropiindu-ne de ediția cu nr. XXX a Sesiunii „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie Cultură Civilizație”, vom prezenta câteva momente din organizarea acestei manifestări cultural-științifice care a devenit un important punct de reper în calendarul localităților din Arcul Intracarpatic. 

Denumirea sesiunii a fost stabilită împreună cu prof. Petre Străchinaru, la prima ediție, organizată în anul 1995 la Centrul de Cultură Arcuș de către Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, președinte magistratul Ioan Solomon.

Sesiunea este organizată în jurul datei de 25 septembrie, dată la care în 1994 a fost întronizat, în scaunul noii Episcopii a Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Ioan Selejan, astăzi Mitropolit al Banatului; o coincidență fericită face ca 25 septembrie să fie și data de naștere a unuia dintre organizatori.

Așadar, cu ediția de anul acesta marcăm 38 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, instituție divino-umană, păstorită de Preasfințitul Părinte Episcop Andrei, cu un rol hotărâtor în dăinuirea românilor pe aceste binecuvântate meleaguri din inima țării. 

Cu excepția perioadei pandemiei, când lucrările sesiunii s-au desfășurat on-line, manifestarea a fost organizată cu regularitate, an de an, în localitățile Arcuș, Sfântu Gheorghe, Covasna, Miercurea Ciuc și Izvoru Mureșului. 

Principalii organizatori ai sesiunii au fost: Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Asociația „Ștefadina” din București, în parteneriat cu Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita ș.a.

Suportul financiar necesar organizării sesiunii a fost asigurat, în decursul anilor, de către Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Ministerul Culturii, Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Local Sf. Gheorghe și Consiliul Județean Covasna (foarte rar și cu sume foarte mici), diferiți sponsori și binefăcători din întreaga țară.

La cele 27 de ediții, organizate între anii 1995-2021, au participat peste 2200 de conferențiari: academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, etnografi, sociologi, teologi, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți și alți intelectuali iubitori de istorie și cultură, din întreaga țară și din Basarabia, Nordul Bucovinei, Iugoslavia, Italia, Germania, SUA ș.a. S-a constituit astfel, o comunitate ştiinţifică stabilă, o adevărată familie de intelectuali uniţi în jurul unui obiectiv generos: cunoaşterea istoriei, culturii şi spiritualităţii românilor din sud-estul Transilvaniei. Din rândul acestor statornici colaboratori, amintim cu respectul și recunoștința cuvenită pe cei trecuți în eternitate: istoricul Ioan Ranca din Tg. Mureș, acad. Nicolae Edroiu, acad. Horia Colan, cercet. Gelu Neamțu, istoricul Vasile Lechințan din Cluj-Napoca, acad. Mircea Păcurariu, pr. prof. univ. Ilie Moldovan, prof. univ. dr. Mihai Racovițan, prof. univ. dr. Corneliu Bucur din Sibiu, cercetătoarele Ioana Cristache Panait și Maria Cobianu-Băcanu din București, cercetătorul Constantin Catrina din Brașov.

Dintre colaboratorii statornici care ne onorează în prezent cu participarea domniilor lor la sesiunea noastră, amintim doar pe universitarii și cercetătorii „veterani”: Ana Grama din Sibiu, Elena Mihu, Liviu Boar, Mihai Suciu și Valentin Marica și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Studii Socio-Umane „Gh. Șincai” din Tg. Mureș, Vasile Șt. Tutula și acad. Ioan Bolovan și colegii de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Vilică Munteanu, Anton Coșa și Gheorghe Bejan din Bacău, Adrian Deheleanu din Timișoara, Eugen Criste din Arad, Petre Țurlea și Gheorghe Calcan din Ploiești, pr. Vasile Olteanu, Ligia Fulga și Ioan Vlad din Brașov, Alexandru Porțeanu, Corneliu Mihail Lungu, Ioan Opriș, Ion Giurcă, Alin Spânu, prof. univ. dr. Radu Baltasiu și colaboratorii de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

La manifestările cultural-științifice organizate de cele două centre din Sf. Gheorghe au debutat și și-au făcut „ucenicia” tineri care astăzi sunt nume cunoscute în viața cultural-științifică a țării, din rândul cărora îi menționăm pe: Violeta Popescu (n. Pătrunjel) din Milano, Nicoleta Ploșnea din Timișoara, Dorel Marc din Tg. Mureș, Oana Dumitriu din București, Costel Cristian Lazăr din Toplița, pr. Sebastian Pârvu și Dan Tanasă din Brașov, Liliana Oprescu din Sibiu, Codrin Munteanu din București, pr. Laurențiu Gabriel Panciu din Miercurea Ciuc ș.a.

În toți acești ani, la manifestările noastre au participat profesori, preoți și alți intelectuali din județele Covasna și Harghita: regretatul profesor Vasile Stancu, prof. dr. Luminița Cornea, prof. Maria Mona Stoica, prof. Ligia Ghinea, drd. Florentina Teacă, dr. Ana Dobreanu, prof. Doinița Ana Dobrean, prof. Ilie Șandru, prof. Corina Bărăgan Sporea, prof. Mihai Trifoi, prof. Rodica Pârvan, prof. Constantin Costea, pr. dr. Marius Banciu, pr. prof. dr. Vasile Oltean, pr. Dimitrie Panait, pr. Elisei Vatamanu, publiciștii din zonă: Dumitru Manolăchescu, Mihai Groza, Doru Decebal Feldiorean, Oana Mălina Negrea, Maria Crețu Graur, Angela Bârsan, Gina Ștefan și din țară: Ioan Longin Popescu, Irina Vasile Airinei, Lazăr Lădariu.

Comunicările prezentate în cele 27 de ediții au fost valorificate editorial în peste 920 de studii și articole, apărute în anuarele Angvstia și Acta Carpatica, toate însumând peste 13.140 de pagini.

Sesiunea „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie Cultură Civilizație”, împreună cu manifestările organizate în cele 30 de ediții ale Primăverii Culturale la Sfântu Gheorghe, Zilelor Andrei Șaguna și Zilelor Nicolae Colan, ne-a integrat în evenimentele culturale organizate la nivel național, aducând o contribuție importantă la cunoașterea istoriei și culturii românilor din Arcul Intracarpatic. Dacă acum 30 de ani se efectua un sondaj de opinie în județ cu privire la cunoașterea personalităților românești născute sau care au activat în zonă, rezultatul ar fi fost puțin satisfăcător. Foarte puțini cetățeni cunoșteau un minim de date despre personalități precum: patriarhul Miron Cristea, mitropolitul Nicolae Colan, episcopii Justinian Teculescu, Veniamin Nistor, Emilian Antal, publiciștii și oamenii politici Octavian Codru Tăslăuanu și Ghiță Popp, scriitorii și intelectualii din familiile Cioflec, Teculescu, Nistor, Rafiroiu, Neagovici-Negoescu, Dimian, Popovici, prefecții județului Treiscaune din perioada interbelică: Nicolae Vecerdea, Vicențiu Rauca-Răuceanu, Valeriu Bidu, primarii Isidor Rauca-Răuceanu, Zaharia Crișan, medicii Miron Crețu și Ilie Olteanu, protopopii Aurel Nistor și Ioan Rafiroiu ș.a.

Prin contribuția cercetătorilor și intelectualilor din zonă și a celor din întreaga țară, în ultimul sfert de veac au apărut câteva lucrări de referință privind istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic și conviețuirea lor cu secuii/maghiarii din zonă. Majoritatea acestor volume, împreună cu publicațiile românești editate în perioada interbelică și alte câteva sute de volume cu tematică asemănătoare, pot fi astăzi consultate pe platforma bibliotecii digitale Eurocarpatica sau consultate la biblioteca Centrului „Mitropolit Nicolae Colan”.

Ne exprimăm speranța că și ediția a XXVIII-a a sesiunii „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie Cultură Civilizație”, care va avea loc în zilele de 23 și 24 septembrie a.c. la Izvoru Mureșului, județul Harghita, va reprezenta o nouă pildă de solidaritate academică cu românii numeric minoritari din județele Covasna și Harghita și va fi materializată într-o bogată „recoltă” de studii valoroase care vor întregi bibliografia referitoare la istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic.

Se cuvine să aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a lucrărilor sesiunii, în primul rând Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcţiei Generale Guvernare Deschisă, Relaţii Publice şi Cooperare.

Dr. Ioan Lăcătușu

CS Tatiana Scurtu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.