CULTURA 19 mai 2010

Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a deschis ieri prima Bienală de Grafică din zonă

de Covasna Media | 554 vizualizări
Aceasta întrunește lucrări valoroase ale unor artiști din ţară și străinătate Prima Bienală de grafică organizată în zonă a fost deschisă ieri de ministrul culturii, Kelemen Hunor, și întrunește lucrări originale, pline de mesaj, ale unor artiști din ţară și străinătate. Vernisajul a avut loc la Galeriile de Artă din Sfântu-Gheorghe, sub patronajul ministrului culturii, Kelemen Hunor, și în organizarea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, Centrului de Cultură al Judeţului Covasna împreună cu

Aceasta întrunește lucrări valoroase ale unor artiști din ţară și străinătate

Prima Bienală de grafică organizată în zonă a fost deschisă ieri de ministrul culturii, Kelemen Hunor, și întrunește lucrări originale, pline de mesaj, ale unor artiști din ţară și străinătate.

Vernisajul a avut loc la Galeriile de Artă din Sfântu-Gheorghe, sub patronajul ministrului culturii, Kelemen Hunor, și în organizarea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, Centrului de Cultură al Judeţului Covasna împreună cu Centrul de Creaţie Lăzarea din Harghita.

Kelemen Hunor a amintit în acest context numele unui mare artist covăsnean, Baász Imre, care acum 30 de ani a plasat judeţul nostru pe harta culturală artistică, deschizând o expoziţie tot în aceeași sală, și a subliniat că arta plastică are un mare viitor în această zonă, dar în același timp continuă tradiţia spre viitor.

„Evident arta în sine nu are nimic de-a face cu politica, dar au fost politicieni români care au cerut ca cel sub patronajul căruia are loc această manifestare să își dea demisia. Cred că nu în mod deosebit arta i-a deranjat, ci Ţinutul Secuiesc. Da, această expoziţie dovedește că Ţinutul Secuiesc și prin artă și prin cultură poată să își manifeste identitatea istorică și pentru că mai mult de jumătate din cele 600 de lucrări trimise sunt din străinătate, unde poate nici nu s-a auzit de Ţinutul Secuiesc. Acest lucru dovedește faptul că limbajul artei este unul universal, iar el nu are niciun fel de limită sau graniţă politică. Cred că este o manifestare care creează tradiţie și va juca un rol important în integritatea Ţinutului Secuiesc”, a declarat Kelemen Hunor.

Lucrări valoroase

Unul dintre membrii juriului care a ales din peste 600 de lucrări trimise din ţară și străinătate, istoricul de artă Vecsi Nagy Zoltan, a apreciat calitatea deosebită a lucrărilor și unicitatea lor, tehnica desăvârșită care poartă amprenta marilor maeștri, și și-a exprimat speranţa că evenimentul va deveni unul renumit în Europa de Est, dar nu numai.

„Bienala cred că are o importanţă mare în viaţa artistică, de grafică din Transilvania, Ţinutul Secuiesc, sau regiunea carpatică, pentru că dacă ne uităm în jur nu prea găsim o asemenea calitate, trebuie să trecem peste hotare să găsim o Bienală așa importantă ca cea lansată aici. Sper că peste doi ani va fi și mai bine și o să ajungă o bienală importantă în Europa de Est, de nivel internaţional”, a spus istoricul de artă.

2.000 de euro - marele premiu

Dintre toate lucrările analizate, juriul a ales câteva care au primit și premii, deși sarcina nu le-a fost deloc una ușoară. Marele premiu, de 2.000 de euro, i-a revenit artistului Furjesi Csaba, din Budapesta, pentru lucrarea „Nașterea“, Daradics Arpad a primit premiul din partea CJ Covasna, pentru lucrarea „Aștept prânzul sau totuși voi muri?“, Lestyan Csaba cu „Scafandrul“ a fost premiat de CJ Harghita, iar Cristian Opriș de CJ Mureș, pentru „Autoportet în întuneric“. Premiile din partea consiliilor judeţene au fost în valoare de 1.000 de euro fiecare. Totodată, alţi 6 artiști au primit premii speciale care constau într­o invitaţie la o tabără de creaţie la Centrul de Cultură Lăzarea.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.