CULTURA 8 noiembrie 2019

Manifestări cultural - științifice dedicate Zilei Naționale a României

de Covasna Media | 1597 vizualizări

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, desfășurate în municipiul Sfântu Gheorghe, marți, 19 noiembrie 2019, la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe și la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, în organizarea Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”, a Centrului Ecleziastic de Documentare„Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna – Harghita, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, vor avea loc o serie de manifestări cultural - științifice, după următorul program:

- Vernisarea expoziției documentare Aspecte specifice ale patrimoniului cultural din sud-estul Transilvaniei (Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, ora 14,00-14,30)

- Colocviul cu tema Pagini din patrimoniul cultural românesc al județelor Covasna și Harghita (Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, orele 14,30-16,00). Conferențiari: cercetător științific dr. Constantin Secară (Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române), cercetător științific dr. Dorel Marc (Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Târgu Mureș), prof. dr. Nicolae Bucur (Universitatea Sapientia, Miercurea Ciuc), prof. dr. Costel-Cristian Lazăr (Centrul Cultural Toplița), dr. Ioan Lăcătușu (Centrul European de Studii Covasna-Harghita).

- Prezentarea albumului Valori culturale românești din Covasna și Harghita, de Ioan Lăcătușu, Florentina Teacă, Sebastian Pârvu și Erich Mihail Broanăr, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, volum apărut cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

Toate aceste manifestări își propun să contribuie la cunoaşterea principalelor caracteristici ale patrimoniului cultural românesc din județele Covasna și Harghita, în scopul sensibilizării şi conştientizării cetăţenilor cu privire la importanţa patrimoniului cultural naţional, pentru păstrarea și afirmarea identității românești într-un mediu multietnic și multicultural. Ele pot reprezenta și un „manual” adresat elevilor, pentru ca noua generaţie să aibă o cunoaştere mai aprofundată despre patrimoniul cultural românesc din zonă. Totodată, expoziția, colocviul și albumul pot contribui la eliminarea unor clișee și prejudecăți referitoare la caracterul monoetnic maghiar al județelor Covasna și Harghita, în condițiile în care, de ani buni, asistăm la o intensă promovare a patrimoniului cultural secuiesc, cu eludarea totală a patrimoniului cultural al românilor din cele două județe. 

Totodată, albumul Valori culturale românești din Covasna și Harghita se dorește a fi o nouă și convingătoare pledoarie pentru promovarea și valorificarea bunurilor și produselor culturale pe piața națională și internațională, prin digitizarea patrimoniului cultural al comunităților românești din județele Covasna și Harghita și introducerea acestuia în spațiul virtual. 

Autorii albumului adresează sincere mulțumiri tuturor colaboratorilor, pentru contribuția adusă la editarea acestuia: Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Preasfințitului Părinte Andrei, cu a cărui binecuvântare apare albumul de față, Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care a asigurat suportul financiar necesar editării albumului. În același timp, se cuvine să exprimăm întreaga noastră gratitudine, tuturor generațiilor de înaintași care au creat, păstrat și transmis aceste nestemate ale patrimoniului cultural, reprezentând o resursă esențială pentru identitatea românească, în aceste binecuvântate meleaguri din inima României. 

Organizatorii manifestării aduc mulțumiri și Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe, instituții care au asigurat cofinanțarea organizării expoziției documentare și a colocviului cu tema Pagini din patrimoniul cultural românesc al județelor Covasna și Harghita.

(Biroul de presă al CESCH)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.