CULTURA 8 februarie 2024

Lansarea e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST & Artist talk despre dramaturgia contemporană în România la Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 507 vizualizări

Evenimentul va avea loc pe 20 februarie, de la ora 17.00, la Sala Fellini - CINEMA ARTA. Intrarea este liberă.

Evenimentul de lansare a e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST (NSSE) este continuarea unui parteneriat între Goethe-Institut București și Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe (TAM) în cadrul acestui proiect internațional, creând, totodată, contextul unui dialog despre dramaturgia contemporană românească din multiple perspective: cea a autorului, cea a regizorului, cea a managerului de teatru și cea a publicului.

Cu: Anna Maria Popa (managerul TAM), regizoarea Irisz Kovacs, dramaturgul Alexandru Gorghe

Moderatori: Joachim Umlauf (directorul Goethe-Institut București) și Roxana Lăpădat - coordonatori ai e-book-ului NSSE

NEW STAGES SOUTH EAST este un proiect al Goethe-Institut, lansat în 2021 cu scopul de a încuraja și sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale și stringente, dar și de a aduce împreună voci tinere, ancorate la realitățile societății în care trăim, și de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est și Germania. Peste 30 de autori din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, România și Serbia au avut ocazia de a lucra în cadrul unor workshop-uri cu renumiți dramaturgi și regizori din cele șapte țări participante, precum și din Germania,  și de a dezvolta piese de teatru puternice, care oglindesc preocupările, temerile și relațiile interumane ale lumii contemporane. 

Creațiile au fost prezentate sub formă de spectacole-lectură sau performance-uri work in progress în diverse teatre și spații alternative din cele șapte țări participante. În 2022, spre exemplu, la TAM a avut loc spectacolul-lectură „Câinele mamei mele” de Alexandru Gorghe, în regia Luizei Mihăilescu, cu Ioana Costea, Camelia Paraschiv, Fatma Mohamed și Elena Popa.

Un juriu internațional a selectat apoi cele mai relevante 11 piese, care au fost integrate în programul Festivalului NEW STAGES SOUTH EAST desfășurat în aprilie 2023, la Teatrul din Oberhausen (Germania), în parteneriat cu Goethe-Institut. În vederea promovării pe termen lung a tinerilor dramaturgi din Europa de Sud-Est în peisajul teatral german, o parte din aceste texte vor fi montate la teatrele din Oberhausen, Essen și Mannheim în stagiunile 2023/2024 și 2024/2025. Nu în ultimul rând, câteva dintre piese au fost prezentate ca spectacole-lectură în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și al Berliner Theatertreffen.

E-book-ul cuprinde scurte prezentări ale tinerilor dramaturgi implicați în proiect și un sinopsis al textelor rezultate, precum și diferite perspective asupra New Stages South East. Lansarea lui își propune să atragă atenția unui număr cât mai mare de regizoare și regizori, producătoare și producători, teatre de stat și independente asupra acestor voci tinere și puternice din peisajul teatral din Europa de Sud-Est.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.