CULTURA 9 septembrie 2022

LAMart3 – Genius Loci

de Covasna Media | 642 vizualizări

LAMart, tabăra de creație de arte plastice organizată de Fundația LAM, a ajuns la a treia ediție. Locația taberei, care se desfășoară între 5 și 12 septembrie, este Centrul Fundației Diaconice și al Tineretului Creștin din Ilieni, județul Covasna. Tabăra de artă LAMart3, subîntitulată „Genius Loci” (spiritul locului, inspirație locală), se încadrează organic în seria de evenimente festive ale Fundației LAM, care în acest an împlinește 30 de ani de la înființare. Scopul principal al taberei actuale este ca realitatea autohtonă să fie prezentată privitorului prin această fereastră specială, respectiv prin prisma lucrărilor artiștilor, iar lucrările să reflecte caracteristicile zonei și ale împrejurimilor sale, ale unui adevărat „peisaj cultural”.

Artiștii participanți la tabăra LAMart3 – Genius Loci:

·         ANASTASIA VDOVKINA – artist email, Moscova (Rusia) / Cluj-Napoca (județul Cluj)

·         BÁBA ANITA – grafician, Cluj-Napoca (județul Cluj)

·         BÁBA ISTVÁN – pictor, Cluj-Napoca (judeţul Cluj)

·         GRETI PAPIU – pictor/profesor universitar, Baia Mare (județul Maramureș)

·         GYÖRGY HAJNALKA – elev, specializare grafică/pictură, Liceul de Arte Plastice „Plugor Sándor”, Sfântu Gheorghe (județul Covasna)

·         SZILVIA KNECHT – pictor/restaurator, Foieni (județul Satu Mare)

·         STEFAN GNANDT – pictor/coordonatorul artistic al taberei, Germania / Ungaria

·         ELIZABETA TALPOS - pictor, Satu Mare (jud. Satu Mare).

Ca orice proces creativ, expoziție, expoziție individuală sau de grup, și LAMart3 are un lanț valoric specific care depășește lucrările în sine. Una dintre aceste valori este prietenia, pentru că o întâlnire amicală între renumitul artist Stefan Gnandt, organizatorul taberei, și Fundația LAM a devenit pilonul principal care a inspirat nașterea taberei de creație. Dar am putea aminti și intenția de a oferi cadouri. Cu ajutorul lucrărilor create aici, organizatorii susțin și câțiva elevi remarcabili ai liceului de artă din Sfântu Gheorghe și îi ajută în procesul de dezvoltare. Anul acesta, unul dintre elevii talentați ai Liceului de Artă „Plugor Sándor” din municipiu – György Hajnalka – participă la tabără ca elev și pictor creativ.

Principala valoare este însă reciprocitatea, pentru că noi, cei care susținem astfel nașterea acestor tabere, am primit și primim un cadou cu adevărat de neînlocuit. Timp. Acea porțiune de timp proustian, care te face să te oprești, să reflectezi și să contemplezi în liniște. Așa cum vom proceda și cu ocazia expoziției de închidere a taberei, care va avea loc tot în Centrul KIDA din Ilieni, de la orele 16.00, în data de 11 septembrie a.c.

Klárik Attila

Fundația LAM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.