CULTURA 17 septembrie 2021

INSTINCT – Salonul de arte plastice din Transilvania, ediția I

de Covasna Media | 779 vizualizări

17 septembrie – 22 octombrie 2021

Vineri, în data de 17 septembrie 2021 de la ora 18 la Centrul de Artă din Transilvania se va deschide expoziția INSTINCT – Salonul de Arte Plastice din Transilvania, ediția I. 

Expoziția, a cărei curator este sculptorul Péter Madaras, va fi vernisată de Zoltán Hosszú. Gazda evenimentului va fi dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania. În cadrul vernisajului colaborează Zsolt Fekete pe instrumente muzicale de percuție.

Seria de expoziții în cadrul căreia curatorii Centrului de Artă din Transilvania au reunit în spațiul expozițional de la etajul Casei cu arcade lucrările unor tineri artiști strâns legați de Transilvania a durat trei ani. În total, s-au organizat 19 expoziții personale și 5 expoziții de grup. Aceste expoziții au avut menirea de a reflecta stadiul actual al operelor acestor tineri artiști, în unele cazuri oferindu-le șansa de a debuta, sub forma unei expoziții personale sau de grup. Curatorul Péter Madaras, membru al echipei Centrului de Artă din Transilvania, în ultimii doi ani a cercetat și a urmărit constant activitatea artiștilor maghiari cu legături transilvănene, cu vârsta sub 50 de ani, și a creat o bază de date cu 132 de nume, din care în urma unui proces de selecție subiectivă, au fost invitați la această expoziție 35 de artiști. Prima ediție a trienalei, concepută ca o continuare a spiritului expozițiilor organizate la Casa cu arcade, expoziția Instinct își propune, pe de o parte, să facă un bilanț al stadiului actual al operei artiștilor invitați, oferind un cadru și o oportunitate de a expune roadele activității lor creative la ordinea zilei, pe de altă parte, să ofere o imagine oarecum cuprinzătoare a diferitelor expresii artistice ale spiritului transilvănean.

În spațiul creat de curatorul expoziției și echipa Centrului de Artă din Transilvania, operele și personalitățile unor artiști diferiți pot fi surprinse în dialog, în armonie sau chiar în opoziție, dar mai presus de toate, consolidându-se reciproc. 

Artiștii expozanți sunt Orsolya BAÁSZ (Sfântu Gheorghe), Nicu BARB (Sfântu Gheorghe), Szabolcs BELÉNYI (Cluj-Napoca), István BETUKER (Cluj-Napoca), Zsolt BODONI (Oradea), István CSILLAG (Miercurea Ciuc), Szilárd Zsolt CSÓKA (Târgu Mureș), Melinda DOBRIBÁN (Cluj-Napoca), Barna FAZAKAS (Sâncrăieni), Norbert FILEP (Cluj-Napoca), Apor FERENCZ S. (Miercurea Ciuc), Botond GAGYI (Cluj-Napoca), Szilárd GÁSPÁR (Cluj-Napoca), Zoltán GERGELY (Cluj-Napoca), Levente HERMAN (Târgu Mureș), Mózes INCZE (Isaszeg, Ungaria), Előd IZSÁK (Oradea), Sándor JUHOS (Cluj-Napoca), Endre KIS (Văleni), Róbert Pál KÖTELES (Salonta), István KUDOR DUKA (Cluj-Napoca), Botond KUTI (Sovata), Csaba LÉSTYÁN (Miercurea Ciuc), Réka MADÁR (Timișoara), István MAKKAI (Târgu Mureș), Attila POKORNY (Budakalász, Ungaria), Botond POLGÁR (Budapesta), Péter RIZMAYER (Arcuș), Mátyás Zsolt SÁROSI (Târgu Secuiesc), András SZABÓ (Cluj-Napoca), Gábor Csongor SZIGETI (Budapesta și Eger, Ungaria), Rudolf SZILÁGYI (Eger, Ungaria), Tamás TODOR (Budapesta), Rákhel Anna VAJNA (Eger, Ungaria), vaSSSándor (Budapesta).

Expoziția se poate vizita până la data de 22 octombrie 2021. În spațiile expoziționale de la parter și etajul III ale Centrului de Artă din Transilvania publicul larg este așteptat de marți până vineri, între orele 10 și 17, iar sâmbătă între orele 10 și 18.

Vă așteptăm cu drag!

(Sursa: Centrul de Artă din Transilvania)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.